Čuveni serijski ubica po kome je snimljena serija „Zmija“ pušten na slobodu

Lifestyle 23. dec 202210:25 5 komentara
AP Photo/Binod Joshi, File)

Čarls Sobhraj, osuđeni ubica koji je osuđen za niz ubistava 1970-ih i 1980-ih, pušten je u petak iz nepalskog zatvora posle skoro 20 godina iza rešetaka.

Na Tajlandu nazvan „ubica bikinija“ i „zmija“ zbog svoje sposobnosti da se migolji i izvuče se sa svojim zločinima, Sobhraj, 78, francuski državljanin, osumnjičen je da je ubio više od 20 zapadnih turista na „hipi stazi“ kroz Aziju .

Očekuje se da će Sobhraj biti odveden iz zatvora u odeljenje za imigraciju u glavnom gradu Katmanduu kako bi pripremio dokumente za povratak u Francusku.

„Zatvorske vlasti će ga danas predati odeljenju za imigraciju“, rekao je Sobhrajev advokat Gopal Šivakoti Čintan u petak, dodajući da će tada „imigracioni zvaničnici završiti neophodan proces da ga vrate u svoju zemlju“.

Sobhraj se nalazi u zatvoru visoke bezbednosti u Nepalu od 2003. godine, kada je uhapšen pod optužbom za ubistvo američke turistkinje Koni Džo Bronzič 1975. godine, i odslužio je 19 godina od 20-godišnje kazne.

„Srećna sam i mnogo poštujem naše pravosuđe i Vrhovni sud“, rekla je Sobhrajeva svekrva Sakuntala Tapa ANI nakon što su se pojavile vesti o njegovom oslobođenju.

Sobhraj je 2008. godine oženio Nihitu Bisvas, državljanku Nepala, koja je 44 godine mlađu od njega.

On je negirao da je ubio Amerikanku, a njegovi advokati su rekli da je optužba protiv njega zasnovana na pretpostavkama.

Nekoliko godina kasnije Sobhraj je takođe proglašen krivim za ubistvo Lorena Karijera, kanadskog prijatelja Koni Džo Bronzič.

Bio je osumnjičen za još mnogo ubistava, uključujući na Tajlandu, gde je navodno drogirao i ubio šest žena 1970-ih, od kojih su neke pronađene mrtve na plaži u blizini letovališta Pataja.

Služio je kaznu u zatvoru u Indiji zbog trovanja grupe francuskih turista u prestonici Nju Delhiju 1976. godine, pre nego što je mogao da mu se sudi po optužbama protiv njega na Tajlandu.

AP Photo/Niranjan Shrestha

Sobhraj je pobegao iz indijskog zatvora Tihar 1986. godine nakon što je zatvorske čuvare drogirao kolačima koji sadrže tablete za spavanje.

Policija je uhapsila Sobhraja nekoliko dana kasnije u indijskoj državi Goa na plaži.

Statua Sobhraja, sa njegovom prepoznatljivom kapom na vrhu, još uvek se može videti u restoranu u Goi. Bio je u zatvoru u Indiji do 1997. godine kada se vratio u Francusku.

Kolege su ga opisivale kao prevaranta, zavodnika, razbojnika i ubicu.

Pravi broj njegovih žrtava je nepoznat.