Da li je kraj aerodromskog pravila o 100 ml tečnosti

Lifestyle 08. maj 202208:46 6 komentara
Shutterstock

Pravilo da se u avion može uneti tečnost samo ako je zapakovana u bočicu od 100 ml, a da se prilikom prolaska kroz aerodromski skener iz torbe mora izvaditi sva elektronika posle mnogo godina možda će otići u istoriju zahvaljujući novoj tehnologiji koja se postavlja na aerodromima širom sveta.

Još u oktobru 2021. godine Šenon aerodrom na zapadu Irske saopšto je da instalirao 2,6 miliona dolara vredan bezbednosni sistem CT skenera koji omogućavaju da tečnost i elektronika ostanu u torbama, a ukinuto je i pravilo o zapremini tečnosti koja se može uneti u avion.

To nije bio prvi put da je Šenon, najzapadniji aerodrom u Evropi, bio globalni pionir. Prvi fri šop na svetu otvoren je upravo na tom mestu davne 1947. godine.

Nandi O’Salivan, glavni čovek zadužen za komunikacije u Šenon grupi, rekao je za CNN da je uvođenje novih skenera jedan od projekata koje je aerodrom preduzeo posle dugog razdoblja strogih restrikcija u avijaciji.

Iako je sistem implementiran za vreme pandemije, tek pošto su međunarodni letovi obnovljeni u martu 2022. godine, aerodrom je počeo da privlači veći pažnju javnosti.

Aerodrom Donegal na severozapadu Irske takođe je instalirao novu tehnologiju i ukinuo pravilo od 100 mililitara. Kako objašnjavaju, bezbednost je veća, a redovi za kontrolu su manji.

Kevin Riordan, direktor kompanije koja Aerodrom Šenon snabdeva sigurnosnom opremom, objašnjava da se uobičajeni 2D aerodromski skeneri zamenjuju mnogo preciznijim 3D snimanjem.

„Iz 2D slike možete da dobijete mnogo informacija, ali ako u ruci imate 3D predmet, dobićete mnogo više informacija“, kaže Riordan.

Dodaje da je sa bezbednosne tačke gledišta, moguće doneti ispravnije odluke o tome koje materije se nalaze u torbi – da li je u pitanju potencijalno opasan materijal ili bezopasan

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare