Da li je opasno jesti krompir koji je proklijao, zelen je ili ima smeđe mrlje

Lifestyle 19. feb 202422:54 5 komentara
krompir
Pixabay

Svakome od nas se nekad dogodilo sa smo ambiciozno kupili veliku količinu krompira, skuvali ih nekoliko i zaboravili na ostatak u zadnjem delu ostave.

Nekoliko nedelja nakon toga, imali ste šta i da vidite – tvorevine koje liče na sve osim na krompir kakav ste kupili. Postavlja se pitanje šta bi trebalo biti vaš sledeći potez? Da li biste ih trebali baciti u smeće ili pokušati da spasite što se spasiti da?

Proklijali krompir (ni)je jestiv

Kratak odgovor je: zavisi. Kad krompir počne da klija, dobije izrasline koje imaju visoku koncentraciju jedinjenja koja se nazivaju glikoalkaloidi i koji mogu uzrokovati neugodan, gorak ukus. Većina ljudi verovatno neće primetiti bilo kakve loše efekte od konzumacije zanemarivih količina takvog krompira. Zapravo, jedno od tih jedinjenja, nazvan solanin, je isti spoj koji se prirodno pojavljuje u patlidžanima, paradajzima i paprici. Međutim, ako se konzumira u velikim količinama, može biti otrovan.

Ako imate krompir koji generalno dobro izgleda i ima tek nekoliko malih izdanaka, možete ih pažljivo ukloniti nožem za guljenje. Samo pripazite da dobro izrežete oko izdanaka, izrezujući i njihovo korenje. Ti će krompiri nakon kuvanja biti jednako ukusni kao i normalni, prenosi centarzdravlja.hr.

Ali, ako izdanci izgledaju poprilično veliko, verovatno ih je najbolje baciti. Velike klice otpuštaju puno solanina i mogu vas učiniti poprilično bolesnima. Simptomi trovanja solaninom uključuju groznicu, glavobolju i ozbiljne želučane tegobe.

Da li je zeleni krompir jestiv

Krompir koji je bio izložen svetlu počeće da proizvodi hlorofil, kao i solanin. Ako je zelena boja na krompirima svetla i uglavnom se nalazi samo na kori, dobro ih ogulite kako biste uklonili zelene delove i nastavite s pripremom. Ako je zelenilo prešlo i na beli deo krompira, radije ga bacite.

Tamne mrlje na krompiru?

Ako gulite krompir i naiđete na nekoliko tamnih mrlja ispod kore, to je verovatno rezultat udaraca tokom transporta ili koncentracije prirodnih šećera. Samo isecite te delove i nastavite s pripremom.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare