
Da li može voda iz slavine da ukloni bakterije i viruse?
Mnogi se pridržavaju nekog nepisanog pravila, pa meso uvek isperu pod mlazom vode pre pripreme u kuhinji, ali se postavlja pitanje da li je to uopšte neophodan korak?
Meso može da sadrži razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi peru. U nekim zemljama čak koriste kiseline poput limuna ili sirćeta, prenosi N1 Zagreb.
Različite studije i laboratorijski testovi su pokazali da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije efikasno u uklanjanju bakterija i da zapravo može prouzrokovati više štete nego koristi jer se patogeni virusi šire na radnu površinu i drugu hranu.
Ali ispiranje kiselinom poput limuna i belog sirćeta može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da započnete ovu praksu ako već niste.
Međutim, pored samog ispiranja, važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, ne ostavljajte drugu hranu u blizini lavaboa gde ćete ispirati meso i obavezno ga kuvajte na visokoj temperaturi do kraja.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare