Da li meso treba da se ispira pre kuvanja: Evo šta kažu stručnjaci

Lifestyle 15. avg 202313:37 9 komentara
meso
Lebensmittelfotos/Pixabay

Da li može voda iz slavine da ukloni bakterije i viruse?

Mnogi se pridržavaju nekog nepisanog pravila, pa meso uvek isperu pod mlazom vode pre pripreme u kuhinji, ali se postavlja pitanje da li je to uopšte neophodan korak?

Meso može da sadrži razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi peru. U nekim zemljama čak koriste kiseline poput limuna ili sirćeta, prenosi N1 Zagreb.

Različite studije i laboratorijski testovi su pokazali da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije efikasno u uklanjanju bakterija i da zapravo može prouzrokovati više štete nego koristi jer se patogeni virusi šire na radnu površinu i drugu hranu.

Ali ispiranje kiselinom poput limuna i belog sirćeta može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da započnete ovu praksu ako već niste.

Međutim, pored samog ispiranja, važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, ne ostavljajte drugu hranu u blizini lavaboa gde ćete ispirati meso i obavezno ga kuvajte na visokoj temperaturi do kraja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare