Da li nam stvarno treba dezodorans

Lifestyle 14. dec 202207:02 5 komentara
Shutterstock

Upotreba dezodoransa je kao kao pranje zuba ili umivanje lica, jedna od osnovnih stvari u održavanju lične higijene o kojoj ne razmišljamo previše. Međutim, odluka o tome da li ćemo upotrebiti dezodorans zasnovana je više na ličnim i kulturološkim stavovima nego na medicinskim argumentima, tvrde eksperti u oblasti dermatologije. 

Pročitajte još:

„Ljudi imaju čvrste stavove i izraženu osetljivost na mirise i oduvek su koristili parfeme ili kolonjske vode da maskiraju neprijatne mirise“, rekla je doktorka Nina Boto, vanredni profesor dermatologije na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

Ona, međutim, dodaje da upotreba dezodoransa nije kao čišćenje zuba, za koje postoje podaci da ćete živeti duže ako ih redovno čistite koncem.

„Živimo u društvu u kojem miris tela nije univerzalno prihvaćen, što je učinilo dezodorans delom svakodnevne rutine. Takođe, postoji stigma u vezi sa odećom koja je vlažna usled znojenja“, rekao je doktor Džošua Zejkner, profesor dermatologije u Maunt Sinaj bolnici u Njujorku.

On objašnjava da dezodoransi neutrališu mirise, dok antiperspiranti smanjuju vlažnost kože, a da se oba svojstva često nalaze u jednom proizvodu.

Kada se govori o argumentima za i protiv dezodoransa, navodi se i onaj da znoj ima svoju svrhu.

„Znojimo se da bismo kontrolisali temperaturu tela. Međutim, u nekim slučajevima se znojimo više nego što je potrebno. To je poznato kao patološko znojenje ili hiperhidroza. Znoj sam po sebi je bez mirisa, međutim bakterije koje se nalaze na koži prodiru u znoj što stvara neprijatan miris“, objasnio je Zejkner.

Dodaje da ako izaberete da koristite antiperspirant, treba ga stavljati uveče jer će tako biti efikasniji, pošto se noću manje znojimo.

Ali, ako nemate problema sa prekomernim znojenjem, blokiranje porizvodnje znoja uz pomoć antiperspiranta nije dobra ideja, upozorava doktorka Džuli Rasak, dermatolog iz istoimene klinike u Njujorku. Ona dodaje da se blokiranjem znojenja pod pazuhom rizikuje pojačano znojenje na drugim delovima tela.

Miris znoja zavisi i od hrane koju jedemo, pa tako oni koji uživaju u većim količinama brokolija, kelja ili karfiola mogu da imaju izražajan miris.

„Zdravlje stomaka, kože i stanje mikroba na koži mogu da utiču na miris našeg tela. Neki metabolički poremećaji proizvode veoma jedinstven miris. Zdrava koža i zdravo telo ne bi trebalo da imaju neprijatan miris“, kazala je Rasak.

Zaključak stručnjaka je da odluka da se prestane s upotrebom dezodoransa može imati svoje pozitivne i negativne strane.

Naime, telo će bez dezodoransa i antiperspiranta posle nekog vremena razviti jači miris, a redovno kupanje je najbolji saveznik protiv neprijatnog mirisa.

„Treba se posebno fokusirati na umivanje lica i pranje pazuha i genitalnog područja, pošto se ovi delovi tela više znoje od ostalih. To može da izazove prekomeran rast mikroorganizama na koži, poput gljivica i bakterija“, upozorava Zejnker.

Drugi način da se izbegne prekomerno znojenje je nošenje komotne odeće koja „diše“ i koja je napravljena od prirodnih materijala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare