Da li se sećate ove igračke? Žena koja ju je izumela nije zaradila ni cent

Lifestyle 21. sep 202314:40 3 komentara
spner
Mediamodifier/Pixabay

Možda ste ih voleli, a možda ne, ipak 2017. gotovo da niste mogli da izađete iz kuće a da ne vidite nekoga kako vrti spiner među prstima. Hit igračka prodana je u desetinama miliona primeraka, a neki su zaradili gomile novca prodajući ih.

Međutim, to se ne odnosi na osobu koja je izumela ovu igračku. Ketrin Hetinger došla je na ideju za fidžet spiner još 1993. i pokušala ju je ponuditi brojnim prodavačima igračaka, ali su je odbili.

Četiri godine kasnije dobila je patent za svoj izum, koji je 2005. istekao jer nije mogla da priušti naknadu od 400 dolara za obnovu kako bi zadržala prava na uređaj. To je značilo da je svako mogao da napravi svoju verziju igračke bez ikakvih pravnih problema, prenosi Index.

Igračka koja je zaludela svet

To je iskoristio izvesni Skot Mekoskeri, koji je 2014. izumeo nešto što je nazvao Torqbar, a što je u osnovi bio fidžet spiner. Rekao je da ga je izumeo jer je želeo nešto na šta će usresrediti svoje ruke tokom sastanaka kako se ne bi toliko vrpoljio dok njegov šef priča.

Budući da nije uspela da održi patent i nije sama izrađivala igračke, izumiteljka fidžet spinera nije zaradila apsolutno ništa od ludila koje je izazvala igračka.

Uprkos tome, izjavila je još 2017. za The Guardian da je „zadovoljna“ što ljudi uživaju u stvarima koje je stvorila. Dodala je kako je prihvatila okolnosti, no i da su stvari mogle da budu sasvim drugačije da je neko uložio u nju pre toliko godina.