Da li znate da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada?

Lifestyle 21. feb 202410:29 6 komentara
kejptaun
sharonang/Pixabay

Glavni gradovi su često, mada ne uvek, najpoznatiji predstavnici svake države. Neki su poznati celom svetu, o njima se pišu knjige i snimaju filmovi, na listi su želja mnogih svetskih putnika.

Drugi su u senci poznatijih gradova u svojim zemljama ili poznatijih zemalja u susedstvu. Dakle, šta biste rekli da vas neko pita koji je glavni grad Južne Afrike? Neko će reći Kejptaun, drugi će pomenuti možda najpoznatiji grad ove zemlje Johanesburg, ali malo ko će reći pravi odgovor. I stoji da glavni grad Južne Afrike nije samo jedan, već čak tri grada dele tu titulu. To su Kejptaun, Pretorija i Blumfontejn.

Kejptaun je drugi najposećeniji grad u Africi posle Kaira

Južnoafrička Republika ima, dakle, tri glavna grada. Kejptaun (lokalno ime Kaapstad) je najveći među njima i u njemu se nalazi sedište parlamenta, odnosno državne skupštine. Država ima dva zakonodavna doma: Nacionalni savet, odnosno gornji dom sa 90 poslanika, i Narodnu skupštinu, odnosno donji dom sa 400 poslanika. Svi sede u Kejptaunu, koji je takođe drugi najposećeniji grad u celoj Africi, posle Kaira. Grad ima 3,5 miliona stanovnika i sedište je provincije Zapadni Kejp, prenosi Putnikofer.hr.

kejptaun
HPBotha/Pixabay

Pretorija i Blumfontejn su više od 1.000 km od Kejptauna

Pretorija se nalazi na oko 55 kilometara od Johanesburga i glavni je grad provincije Transval. U tom gradu, koji ima oko 2,4 miliona stanovnika, nalazi se izvršna vlast, pa tu sedi Vlada. Put između Kejptauna i Pretorije jedan je od najprometnijih u zemlji, a put je dugačak više od 1.300 kilometara. Ništa bliže nije ni treća prestonica Južne Afrike, do koje morate putovati oko 1.000 kilometara od Kejptauna. Blumfontejn je sedište pravosuđa i najmanja je od tri južnoafričke metropole. Ima samo 350.000 stanovnika i glavni je grad pokrajine Oranje.

kejptaun
cocoparisienne/Pixabay

Razmišljalo se da se sve funkcije premeste u jedan grad

Tri prestonice su proglašene Konvencijom o nacionalnom ujedinjenju iz 1909. godine, čiji je cilj bio pomirenje suprotstavljenih plemenskih i kolonijalnih interesa.

Najveći grad u Južnoj Africi Johanesburg tom konvencijom nije dobio titulu, iako se u njemu i dalje nalazi Ustavni sud. Poslednjih godina razmišljalo se o konsolidaciji i smeštanju svih funkcija u jedan grad, Pretoriju, ali se od toga odustalo. Glavni razlog su visoki troškovi izgradnje nove infrastrukture i strah od korupcije koji bi mogao da prati ovaj potez.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare