Deca u Italiji više neće automatski dobijati očevo prezime

Lifestyle 28. apr 202208:33 24 komentara
Italija
Pixabay

Mali Italijani više neće automatski dobijati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.

Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obvezno da se novorođenom detetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.

U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se italijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje dece.

Međutim, ova pravna norma krši članke italijanskog ustava, kao i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u sredu.

Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj deci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučile su sudije pozivajući političare na delovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.

Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.

Pristalice promene zakona rekli su da je reč o „istorijskoj presudi“, „maloj revoluciji“ i daljnjem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.

Komentari (24)

Vidi sve komentare