Detalji krunisanja Čarlsa III: Biće skromnija ceremonija i označiće novu eru

Lifestyle 21. sep 202217:32 1 komentar
Glyn Kirk/Pool via Reuters

Sada kada je sahranjena kraljica Elizabeta II, britanska monarhija se priprema za krunisanje novog kralja, njenog sina Čarlsa III.

Kako pišu britanski mediji, želja mu je da krunisanje ne bude toliko pompezno kao ona njegove majke iz 1953. godine.

Pročitajte još

Cilj mu je da prikaže monarhiju kao skromniju i najavi novu eru, koja je već započela s njegovom vladavinom. Navodno se čak razmišlja o tome da krunisanje bude 2. juna, na isti dan kada je imala i pokojna kraljica, piše RTL.

„Operacija Zlatna kugla“

„Operacija Zlatna kugla“ je naziv plana Čarlsovog krunisanja, koje je započelo istog dana kada je preminula kraljica. Izvori bliski kraljevskom dvoru otkrili su da očekuju da će ceremonija biti „kraća, manja i jeftinija“ od one na kojoj je njegova majka krunisana 1953. godine, a uz to bi se u ceremonijalni deo ubacio neki koji bi odao počast kraljici. Štedeće se i zbog ekonomske i energetske krize, kako bi se i monarsi prikazali kao ljudi koji brinu o onima koji su potlačeniji.

Iako se očekuje da će tradicionalni aspekti ceremonije ostati nepromenjeni, smatra se da će kralj proslaviti raznolikost kojom je opčinjen već decenijama. U London će pozvati pripadnike različitih vera, uključujući hrišćane, muslimane, Jevreje, hinduiste i budiste, koji će biti deo ceremonije.

Kralj se trenutno odmara

Ne očekuje se objava planova u nadolazećim danima, jer se kralj i kraljica trenutno odmaraju. Nakon sahrane su odleteli u Balmoral, gde će on i Kamila provesti najmanje sledećih nedelju dana, a možda i više u Birkholu, starom domu kraljice majke na Royal Deesideu, čije se imanje nalazi pokraj Balmorala.

Otkako mu je umrla majka, Čarls je prisustvovao brojnim kraljevskim svečanostima, posetio je sve četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva, ugostio svetske vođe u Bakingemskoj palati i predvodio svoju porodicu tokom pogrebnih događaja u ponedeljak.