Devojčica iz Kentakija najmlađa članica Mense, sa dve godine umela da čita

Lifestyle 02. dec 202322:57 6 komentara
Shutterstock

Čitanje reči naglas koje odrasli pišu na tabletu možda nije način na koji mnoga deca provode svoje druge rođendane, ali je Isla Meknab iz Kentakija upravo na taj način proslavila svoj drugi rođendan, zbog čega bi mogla da postane najmlađa članica Mense.

U razgovoru za Ginisovu knjigu rekorda Islini roditelji, Džejson i Amanda Meknab, rekli su da su shvatili da inteligenciju njihove ćerke treba proceniti nakon što joj je rođaka dala tablet kao poklon za drugi rođendan, piše Gardijan.

Otac je rekao da je napisao reč „crveno“ na tabli, a Isla je uspela da mu je pročita, iako je bila oko četiri ili pet godina mlađa od uzrasta kada većina dece obično stiče tu sposobnost.

Šokirani Džejson Meknab ​​je potom napisao reči „plavo“, „žuto“, „mačka“ i „pas“. Isla je samouvereno pročitala svaku reč, rekao je njen otac za Ginisovu knjigu rekorda.

Posle toga, Islini roditelji su počeli da primećuju reči ispisane šarenim slovima po kući.
Slova „c-h-a-i-r“ bila su ostavljena pored stolice. Pored kauča su bila raspoređena slova u kojima je pisalo „s-o-f-a“, u jednom trenutku, Islini roditelji su pronašli svoju kućnog mačka Bugera kako leži pored slova „c-a-t“.

U tom trenutku, Amanda Mcnab je predložila da se Isla podvrgne testu inteligencije, što su i uradili.

„Iako psiholog koji je testirao Islu radi sa nadarenom decom obično ne testira decu, ovoga puta ipak je napravio izuzetak“, rekao je Džejson.

Rezultat je, kako navodi, bio 99 odsto na „Stanford-Binet“ testu količnika inteligencije, a Isla je tada imala dve i po godine.

Ginisova knjiga rekorda je Islu 2. juna 2022. uvrstila kao najmlađeg člana Mense na svetu. Isla je shvatila da je ovo dostignuće izazvalo medijsko pažnju – videla je sebe na televiziji i ponekad traži od roditelja da joj pokažu njene video snimke na Jutjubu. Ipak, uglavnom, ona ostaje nesvesna svog izuzetno visokog koeficijenta inteligencije.

Isla, sada ima tri godine i ide u predškolsku ustanovu, posebno je pokazala nadarenost u matematici i nastavlja da jača svoje veštine čitanja uz pomoć svojih omiljenih knjiga, među kojima su „Veoma gladna gusenica“ i mačak Pit. Iz Ginisove knjige rekorda kažu da njeni roditelji traže individualni obrazovni plan za nju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare