Difenbahija – elegantna, ali i otrovna biljka koju rado držite u kućama

Lifestyle 18. maj 202416:00 0 komentara
Shuttterstock/Bogdan Sonjachnyj

Njenii listovi, često obrubljeni ili mermerisani u beloj ili krem boji, čine je pravom atrakcijom za ljubitelje sobnog bilja.

Mnogi ljudi možda nisu svesni da je difenbahija zapravo veoma otrovna biljka. Svaki deo biljke, uključujući korenje, stabljiku i lišće, prekriven je iritirajućim sokom.

Svoje ime duguje soku koji proizvodi, a koji, ako se proguta ili dođe u kontakt sa grlom, može izazvati privremenu utrnulost jezika i sluzokože, što otežava govor.

Zbog toga je izuzetno važno koristiti rukavice prilikom rukovanja i izbegavati direktan kontakt sa kožom. Osim toga, preporučljivo je da nakon rukovanja biljkom dobro operete ruke kako biste sprečili iritaciju kože.

Postoji vrsta difenbahije, koja, ako dođe u kontakt sa jezikom, može izazvati privremenu paralizu do nedelju dana. Međutim, važno je napomenuti da ova vrsta nije komercijalizovana i retko dolazi u kontakt sa ljudima.

Uopšteno govoreći, važno je pažljivo postupati sa difenbahijom i biti svestn njene otrovne prirode kako bi se izbegle nesreće, prenosi Novi list.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!