Svaka domaćica u Jugoslaviji znala je za ovaj proizvod: Mnogi i danas žele da ga kupe

Lifestyle 13. maj 202415:25 35 komentara
žena, kuhinja
Everett Collection/Shutterstock

Svaka domaćica u Jugoslaviji mora da je znala čemu služi čuvar mleka, dok današnje generacije u čudu gledaju na to staklo koje je nekada proizvodila pulska laboratorija stakla Boris Kidrič.

Naime, Boral milk protector se redovno koristio prilikom zagrevanja mleka, sirupa, kuvanja testenina i variva, a sprečavao je da tečnost da proključa iz posude.

Fabrika Boris Kidrič je svoje proizvode, pored tadašnjeg jugoslovenskog tržišta, prodavala i u evropske zemlje poput Italije, Francuske, Nemačke, Švedske i Poljske.

Bio je jednostavan za upotrebu – samo je trebalo da ga stavite na dno posude kako mleko ne bi ključalo preko ivice. Ni njegovo održavanje nije komplikovano – samo ga treba oprati u blagom deterdžentu za posuđe i isprati mlakom vodom, piše Večernji list.

Slika proizvoda koja je nekada bila u skoro svakom domaćinstvu izazvala je veliku pažnju i radoznalost u Fejsbuk grupi Retroteka. Mnogi nisu razumeli tačno kako da ga koriste, a ljude i dalje zanima gde može da se kupi.

„Postavlja se na dno posude u kojoj se kuva mleko ili testenina, supa ili čorba. Ploča od boraks stakla, oblikovana tako da spreči stvaranje velikih vazdušnih mehurića koji uzrokuju da tečnost proključa iz lonca. Nije uvek 100 odsto efikasan, ali zaista mnogo pomaže“, objasnio je jedan član grupe.

Drugi se prisećaju da su i sami imali taj zanimljiv proizvod. „Imamo ga, kupljeno u jednoj fabrici stakla u Puli, negde između 1985-1988. otprilike, bio sam dete. Mama ga je koristila kada je kuvala domaće mleko“, „Kad sam bila mala, nije mi bilo jasno zašto baka kuva pepeljaru u mleku“, pišu drugi.

Vratio je neverovatne uspomene jednoj od korisnika grupe. „Bilo je to pre 31 godinu. Bila sam mlada i tek udata, stavila sam mleko da proključa, umešala čudo unutra i opustila se po stanu, znajući da mleko neće da proključa. Toliko sam se opustila da sam zaboravila na tu akciju i otišla u MUP da promenim dokumenta. Bila je gužva i dugo sam čekala. Na povratku kući, već pri ulasku u ulaz, osetio se užasan smrad i peckanje. U stanu je bilo nepodnošljivo disati, činija je bila potpuno crna, staklo se topilo zajedno sa pregorelim mlekom, bila je crna, smrdljiva masa. Danima sam prala svu odeću, zavese, prekrivače, mislila sam da se tog smrada nikada neću osloboditi. Kako god bilo, ta sitnica zaista garantuje da mleko neće da pokipi“, napisala je korisnica Fejsbuka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare