Dosa - indijska brza hrana koju obožava Kamala Haris

dosa_omiljeno_jelo_kamale_haris
Shutterstock/Aniket gaikwad-Erin Schaff/The New York Times via AP, Tanjug | Shutterstock/Aniket gaikwad-Erin Schaff/The New York Times via AP, Tanjug

Dosa, hrana koja se u Indiji jede za doručak, je evoluirala u brzu hranu i sa da se jede širom sveta u svako doba dana.

Tradicionalni dosai ili dosa je jelo staro najmanje dve hiljade godina. To je tanka južnoindijska palačinka napravljena od fermentisanog testa natopljenog pirinča i Mungo pasulja. Omiljeno jelo Indijaca, ali i aktuelne potpredsednice SAD, a i najverovatnije i kandidatkinje za predsednicu SAD, Kamale Haris, sada se može naći u skoro svakom delu planete.
Ovo zdravo i vegetarijansko jelo, Indijci jedu ujutru, a ponekad se odlučuju za prilog čatnija i sambhara (jake čorbe na bazi sočiva) preko idli podija.

Međutim, tokom vremena, dosa je evoluirao, pa uključuje različite sastojke i punjenja kao što je začinjeni krompir kod masala dose, prenosi BBC.

Dokumetovana je u drevnoj literaturi i prenosi se kroz generacije, a južnoindijske države Tamil Nadu i Karnataka tvrde da je jelo njihovo.

Dosa se smatra autohtonom indijskom superhranom zbog probiotičkih kvaliteta koji potiču iz njegovog procesa fermentacije.

"Fermentisano testo, zahvaljujući delovanju bakterija mlečne kiseline i kvasca, ima povećan nivo esencijalnih aminokiselina. Ovo pomaže u smanjenju antinutrijenata (kao što je fitinska kiselina) i inhibitora enzima, što ga čini izuzetno hranljivom hranom za konzumiranje", objasnila je mikrobiolog dr Navaneta.

Kombinacija pirinča i sočiva je toliko ugrađena u indijsku kulturu da se u svakom trenutku može ponuditi skoro 70 vrsta dose.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama