Dres Majkla Džordana prodat za 1,38 miliona dolara

Lifestyle 09. maj 202110:03 0 komentara
Fernando Medina / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Majkl Džordan i dalje uživa veliku popularnost što je dokazala aukcija kuće Heritage Auctions na kojoj je njegov dres iz studentskih dana kojeg je nosio na naslovnici magazinu Sporting News u martu 1983. godine prodat za 1,38 miliona dolara, odnosno oko 1,13 miliona evra.

Ovo je najveći iznos za koji je prodat bilo koji deo odeće iz takmičarske karijere „Air“ Džordana.

Radi se o dresu Univerziteta Severne Karoline, svetloplave boje s belim obrubom s brojem 23 i natpisom Džordan iz 1983. godine kada je osvojio naslov najboljeg igrača na  severnoameričkom univerzitetskom prvenstvu NCAA.

Časopis Sporting News ga je proglasio NCAA igračem godine, a Džordan je nosio majicu na naslovnici časopisa u martu 1983. godine.

Dres je prvi put prodat na aukciji 1999. godine za 63.500 dolara.

Ovaj neverovatni iznos od 1,38 miliona dolara dres je prikupio u sklopu aukcije Heritage Spring Sports kataloga na kojoj su još prodavani i patike Nike Dream Team Skota Pipena, kaciga Mičigen Volverinsa, šahovski sto iz 1972. godine koji su Bobi Fišer i Boris Spaski koristili u poznatom šahovskom meču u jeku hladnog rata između SAD-a i Rusije.

Međutim, ovaj Džordanov dres nije najskuplji dres prodat na aukciji. Ovaj status još uvek ima dres Bejbi Ruta, legendarnog igrača Njujork Jenkisa, koji ga je prodao 2019. za 5,64 miliona dolara.