Država koja ima najviše „Plavih zastavica“ na svetu: Grčka je na drugom mestu

Lifestyle 28. maj 202418:22 2 komentara
plaža, majorka, španija
Balate.Dorin/Shutterstock

Grčka se našla na drugom mestu liste država sa najviše plaža sa "Plavom zastavicom" na svetu. Reč je o priznanju koje garantuje plaže blistave lepote, kao i posvećenost održivosti i odličnim sadržajima.

Program „Plava zastavica“, koji vodi Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) sa sedištem u Kopenhagenu, jedna je od najpriznatijih dobrovoljnih nagrada na svetu za plaže, marine i turističke brodove. Zasnovan je na nizu strogih zahteva za kvalitet vode, životne sredine, bezbednosti i pristupa.

Opštine određenih zemalja apliciraju za „Plavu zastavicu“ i šalju svoje zahteve nacionalnom operateru. Nacionalni žiri zatim ispituje zahteve za usaglašenost i izdaje odobrenje ili odbijanje na nacionalnom nivou. Odobreni podnesci i slučajevi ukidanja se prosleđuju od nacionalnog žirija međunarodnom žiriju, piše Greekreporter.

Međunarodni žiri vrši evaluaciju i određuje koje plaže i marine treba da budu nagrađene „Plavom zastavicom“ za ovu sezonu. Organizaciju čine eminentni članovi FEE odbora, UNESCO-a, Evropske mreže za pristupačni turizam (ENAT), Svetske turističke organizacije (UNVTO), Evropske unije za očuvanje obale (EUCC) i Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu ( UNEP).

Sve „Plave zastavice“ se dodeljuju za jednu sezonu, obično od 1. juna do 15. septembra. Preraspodelom nagrada svake sezone, program obezbeđuje da plaže stalno ispunjavaju kriterijume. Do danas je sertifikovano 5.038 plaža, marina i čamaca u 51 zemlji.

Koja država ima najveći broj plaža sa „Plavom zastavicom“?

Španija je zauzela prvo mesto, sa 628 netaknutih plaža, osvojivši Ginisov svetski rekord 2022. za obalu sa najviše „Plavih zastavica“, i drži taj rekord dve godine zaredom. Jedna od najčistijih i najlepših plaža u Španiji je plaža Burriana u južnom španskom letovalištu Nerja.

View this post on Instagram

A post shared by @beautifulbitescape

Grčka je druga na svetu po broju plaža sa „Plavom zastavicom“ – sa neverovatnih 596 plaža, od kojih se 94 nalaze u regionu Halkidikija na severnoj strani zemlje.

Plaža Kampoudi, koja se nalazi u blizini Uranopolisa u ovom regionu, dobija tri „Plave zastavice“ svake godine od 1951. To je duga, peščana plaža do koje je lako doći putem.

Ima plitku vodu, što je idealno za decu i dobro je opremljena objektima prilagođenim osobama sa invaliditetom, kao što su rampe u različitim oblastima. Gosti mogu da plove oko plaže ili iznajme čamac i istraže ostrvo.

Na trećem mestu našla se Turska sa 551 plažom sa „Plavom zastavicom“, zatim Italija sa 457 plaža sa „Plavom zastavicom“.

Na petom mestu našla se Francuska sa 403 plaže, zatim Portugal sa 394 plaže, nakon nje Danska sa 153 plaže, Irska sa 85, Engleska sa 77 i Kipar sa 77 plaža sa „Plavom zastavicom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare