Dva mesta koja u hotelskim sobama imaju najviše bakterija

Lifestyle 06. dec 202323:26 3 komentara
Sompetch Khanakornpratip/Shutterstock

Hotelske sobe se možda čiste više nego većina drugih prostora, ali su i dalje utočište za bakterije, prema dve nove studije. Jedanoj koja je proučavala klice na mekom nameštaju i druga koja je proučavača tvrde površine u kupatilima. I rezultati su dosledni, vaša hotelska soba je verovatno puna raznih vrsta bakterija, uključujući stafilokoke.

Naravno, poslednji suvenir koji neko želi da ponese kući je infekcija. Jedan od načina da smanjite izloženost je poznavanje opasnih zona u vašoj hotelskoj sobi, piše N1 Zagreb

Šta je stafilokok?

Stafilokok, naučno poznat kao Staphilococcus aureus, je vrsta bakterije koja se može naći na mnogim mestima, ali je uobičajena u bolnicama. Prema klinici Mejo, bakterije stafilokoka su uglavnom bezopasne i izazivaju „relativno manje infekcije kože“.

Međutim, bakterije stafilokoka ponekad mogu izazvati stafilokokne infekcije, koje se kreću od iritirane kože i površinskih čireva do groznice, niskog krvnog pritiska i bolova u stomaku. U retkim slučajevima, neki sojevi mogu čak da dovedu do sindroma toksičnog šoka, ozbiljnog stanja koje može biti fatalno ako se ne leči, prenosi Best Life.

Evo gde se stafilokoke najverovatnije kriju u hotelu.

Kada se vratite u hotelsku sobu da se opustite, nemojte sedati u stolici čak i ako ste domaćin koji ne nosi odeću na krevetu.

Prema istraživanju koje je podelio Mattress Nekt Dai, malo je verovatno da će stolice u hotelskim sobama privući toliko pažnje tokom procesa čišćenja kao posteljina ili kupatila. I kako izveštava Vorkplace Insight, pozivajući se na studiju Univerziteta u Salfordu, stolice u zajedničkim prostorima poput kancelarija obično imaju stafilokoke.

Kao dodatnu meru predostrožnosti, kada ste u hotelu, stavite peškir ili čaršav preko stolice, a zatim sedite.

Slične bakterije vrebaju u kupatilu.

Odvojena studija koju je sproveo Vater Filter Guru uključivala je različite površine, uključujući glave tuša, slavine, ručke za umivaonike, toaletne šolje, pa čak i držače četkica za zube, u hotelskim sobama i zajedničkim domovima kako bi se identifikovali predmeti koji sadrže različite vrste bakterija.

Oni su testirali pet različitih vrsta bakterija, uključujući gram-negativne štapiće, koje su, prema autorima studije, „obično povezane sa infekcijama stečenim u bolnici“.

Prema Ministarstvu zdravlja Rhode Islanda, stafilokoka je jedna od najčešćih takvih infekcija. Prema istraživanju Vater Filter Gurua, hotelske sudopere su najteži predmeti u hotelskoj sobi.

Konkretno, slavine za sudoperu su ono na šta treba da pazite. Studija je otkrila da slavine za hotelske sudopere sadrže 30 miliona jedinica koje formiraju kolonije (CFU) gram-negativnih štapića.

Za još više informacija, slavina u hotelskom sudoperu imala je 55.000 puta više bakterija od hotelske VC šolje.

Logično, ovo ima smisla. Kada dezinfikujete sobu, prirodno biste obrisali ručke, WC šolje i druge površine koje ljudi redovno dodiruju. Međutim, možda nećete pomisliti da ribate donju stranu umivaonika ili slavine za tuš. U svakom slučaju, da biste izbegli bakterijske infekcije u vašoj sledećoj hotelskoj sobi, razmislite o brisanju slavine.

Očigledno, nije idealno tuširati se flaširanom vodom, ali ako želite da budete posebno oprezni, možete koristiti flaširanu vodu za piće i pranje zuba.

Evo nekih drugih najopasnijih mesta u hotelskoj sobi.

U svom izveštaju, Mattress Nekt Dai referencirao je „uvide pravih čistača hotela koji su podeljeni na Redditu“, koji detaljno opisuje kako se ćebad i jorgane često peru samo tokom dubinskog čišćenja soba, što znači da ne svaki put kada se soba promeni. Da bi sagledali koliko bi ovo moglo biti strašno, kažu: „Prosečna osoba se znoji do 500 ml svake noći, a tokom 8 sati sna odbacimo ogromnih 320.000 mrtvih ćelija kože. Za mesec dana, ovo dovodi do neverovatnih 15 litara znoja i neverovatnih 9,6 miliona mrtvih ćelija kože.

Mattress Nekt Dai takođe ističe da je sav mekani nameštaj potencijalno mesto za razmnožavanje stenica. Ipak, izdvajaju se uzglavlja od tkanine, koja su takođe obično uključena samo u mesečno dubinsko čišćenje. „Stenice se mogu skupiti unutar tkanine uzglavlja i položiti do 20 jaja odjednom, što njihovo uklanjanje čini složenim zadatkom, koji često zahteva stručnu intervenciju“, objašnjavaju oni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare