Dva mita o hlebu i mesu koja nisu istinita

Lifestyle 19. jul 202316:04 7 komentara
hamburger
Fotorech/Pixabay

Među ljudima kruži mit da meso sadrži samo belančevine, a hleb da je izvor jedino ugljenih hidrata. To uverenje je pogrešno, ističu na Institutu za nutricionizam u Ljubljani.

Većina namirnica po pravilu sadži različite makronutrijente i to u različitom odnosu.

Za hleb, recimo, često čujemo da sadrži samo ugljene hidrate, što nije tačno. Dr Živa Lavriša s ljubljanskog Instituta za nutricionizam kaže: “Ugljenih hidrata u hlebu je oko polovine, osim njih hleb sadrži i oko 10 odsto belančevina i između 2 i 10 odsto prehrambenih vlakana. Sastav hleba, naravno, najviše zavisi od vrste brašna. Brašno od celog zrna sadrži više belančevina i prehrambenih vlakana što značajno utiče i na sastav hleba.”

Pročitajte još:

Hleb je dakle ne samo dobar izvor ugljenih hidrata već i belančevina, a količina masti najviše zavisi od načina pripreme.

S druge strane, meso je ne samo dobar izvor belančevina već može sadržati i dosta masti, što zavisi od vrste mesa.

Čest stereotip je da meso sadrži samo belančevine, što nije tačno.

“Samo meso u stvarnosti sadrži približno 25 odsto belančevine, što je u poređenju s drugim namirnicama dosta visoka vrednost. Zato o mesu govorimo kao o proteinskoj namirnici”, kaže Lavriša.

“Ostale delove mase mesa čini većinom voda te – u zavisnosti od vrste mesa – veći ili manji udeo čini mast. Manji deo mase mesa predstavljaju i neki mikronutrijenti, kao što su vitamin B12 i gvožđe.”

Ugljeni hidrati, belančevine (proteini) i masti su tri glavne grupe namirnica koje su nužne za funkcionisanje našeg tela i to u većim količinama. U pojedinim grupama namirnica određeni nutrijent može prevladavati zbog čega ih katkad označavamo kao “proteinska”, “ugljeno hidratna” ili “masna”. To nikako ne znači da namirnica ne sadrži i druge nutrijente. S druge strane, vitamine i minerale uvrštavamo u mikronutrijente jer su nam potrebni u bitno manjim količinama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare