Pedijatri upozorili na dve stvari koje ne bi dozvolili deci

Lifestyle 26. sep 202314:56 1 komentar
Shutterstock/fizkes

Jesen je srećno godišnje doba, ali nosi određene zdravstvene i bezbednosne rizike za decu. Pedijatri su upozorili na dve stvari o kojima neće pregovarati sa decom.

Bavljenje sportom bez zaštitne opreme

Jesen označava početak raznih sportskih aktivnosti. Sport ima mnogo prednosti za decu, ali je važno preduzeti mere predostrožnosti, na terenu i van njega, kako bi se sprečile povrede.

Lekari kažu da vide ogroman porast mišićno-koštanih povreda kod dece tokom jeseni, kao i potres mozga u vezi sa sportom.

Zato deca uvek treba da nose odgovarajuću zaštitnu opremu, posebno kada su u pitanju kontaktni sportovi.

Odlazak u školu sa virusom

Jesen je sezona respiratornih virusa, ali i bakterijskih i virusnih infekcija. Pedijatri tvrde da prvi talas respiratornih infekcija počinje oko dve nedelje nakon polaska u školu. Iako roditeljima može biti teško, važno je držati decu kod kuće dok im ne bude bolje.

Drugim rečima, ako je dete bolesno, ne treba ga slati u školu, posebno ako ima temperaturu ili povraća i ima dijareju. Deca ne bi trebalo da se pridružuju kolektivu dok se njihovi simptomi ne povuku, a oni sa temperaturom treba da ostanu kod kuće najmanje 24 sata nakon što temperatura nestane.

Slanje bolesnog deteta u školu može odložiti njegov oporavak i dozvoliti da se infekcija proširi na drugu decu koja je zatim mogu preneti na svoje porodice.

U školi deca treba da peru ruke (naročito posle korišćenja toaleta i pre jela) i izbegavaju da dele hranu ili piće, prenosi Index.hr.