Farbanje jaja u lukovini – prirodne boje koje daju najlepše nijanse

author
N1 Beograd
17. apr. 2025. 08:58
Easter,Eggs,Dyed,With,Onion,Peels,With,A,Pattern,Of
Madeleine Steinbach/Shutterstock | Madeleine Steinbach/Shutterstock

Farbanje jaja u ljusci crnog luka je najstariji, najjednostavniji i najlepši način da ukrasite uskršnja jaja – bez veštačkih boja, sa puno duše i one poznate topline iz detinjstva.

Ovaj običaj se prenosi s kolena na koleno, a uz malo mašte i listića iz bašte, možeš da stvoriš prava mala umetnička dela.



Potrebno vam je:




  • 10–15 belih jaja (što svetlija – to bolje upijaju boju)




  • Ljuske crnog luka – od najmanje 15 glavica, a može i više (možete dodati i ljubičasti za raznovrsnije nijanse)




  • Voda




  • 2–3 kašike alkoholnog sirćeta




  • Malo ulja (za završni sjaj)




  • Po želji: sitni listići (peršun, detelina, ruzmarin…) i čarapa ili gaza za šare



10–15 belih jaja (što svetlija – to bolje upijaju boju)

Ljuske crnog luka – od najmanje 15 glavica, a može i više (možete dodati i ljubičasti za raznovrsnije nijanse)

Voda

2–3 kašike alkoholnog sirćeta

Malo ulja (za završni sjaj)

Po želji: sitni listići (peršun, detelina, ruzmarin…) i čarapa ili gaza za šare




Postupak:


1. Priprema ljuski


Skupite što više suvih ljuski od crnog (i/ili ljubičastog) luka. Ako su prašnjave, samo ih lagano isperite i ostavite da se prosuše.



2. Priprema jaja


Jaja ne moraju da budu izbeljena, ali je poželjno da budu svetle ljuske.


Operite ih mlakom vodom sa malo sirćeta ili deterdženta – tako će boja bolje da se primi.


Ako želite šare, zalepite na jaje po neki listić, pa pažljivo obavijte čarapom ili gazom i zavežite krajeve koncem ili gumicom da sve lepo prione.



3. Farbanje


U veću šerpu složite sloj lukovine, pa pažljivo dodajte jaja.


Nalijte hladnom vodom da sve ogrezne, dodaj sirće i stavite na šporet.


Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 minuta na tihoj vatri.


Za dublju i intenzivniju boju – ostavite jaja da stoje u toj vodi još sat-dva nakon kuvanja, a možete ih ostaviti i preko noći kada se voda ohladi.



Završni dodir


Kad izvadite jaja, pažljivo uklonite gazu ili čarapu i listiće.


Ostavite ih da se osuše na ubrusu, pa ih premažite mekom krpicom umočeno u malo ulja – da dobiju lep sjaj.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama