
Farbanje jaja u ljusci crnog luka je najstariji, najjednostavniji i najlepši način da ukrasite uskršnja jaja – bez veštačkih boja, sa puno duše i one poznate topline iz detinjstva.
Ovaj običaj se prenosi s kolena na koleno, a uz malo mašte i listića iz bašte, možeš da stvoriš prava mala umetnička dela.
Potrebno vam je:
10–15 belih jaja (što svetlija – to bolje upijaju boju)
Ljuske crnog luka – od najmanje 15 glavica, a može i više (možete dodati i ljubičasti za raznovrsnije nijanse)
Voda
2–3 kašike alkoholnog sirćeta
Malo ulja (za završni sjaj)
Po želji: sitni listići (peršun, detelina, ruzmarin…) i čarapa ili gaza za šare
10–15 belih jaja (što svetlija – to bolje upijaju boju)
Ljuske crnog luka – od najmanje 15 glavica, a može i više (možete dodati i ljubičasti za raznovrsnije nijanse)
Voda
2–3 kašike alkoholnog sirćeta
Malo ulja (za završni sjaj)
Po želji: sitni listići (peršun, detelina, ruzmarin…) i čarapa ili gaza za šare
Postupak:
1. Priprema ljuski
Skupite što više suvih ljuski od crnog (i/ili ljubičastog) luka. Ako su prašnjave, samo ih lagano isperite i ostavite da se prosuše.
2. Priprema jaja
Jaja ne moraju da budu izbeljena, ali je poželjno da budu svetle ljuske.
Operite ih mlakom vodom sa malo sirćeta ili deterdženta – tako će boja bolje da se primi.
Ako želite šare, zalepite na jaje po neki listić, pa pažljivo obavijte čarapom ili gazom i zavežite krajeve koncem ili gumicom da sve lepo prione.
3. Farbanje
U veću šerpu složite sloj lukovine, pa pažljivo dodajte jaja.
Nalijte hladnom vodom da sve ogrezne, dodaj sirće i stavite na šporet.
Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 minuta na tihoj vatri.
Za dublju i intenzivniju boju – ostavite jaja da stoje u toj vodi još sat-dva nakon kuvanja, a možete ih ostaviti i preko noći kada se voda ohladi.
Završni dodir
Kad izvadite jaja, pažljivo uklonite gazu ili čarapu i listiće.
Ostavite ih da se osuše na ubrusu, pa ih premažite mekom krpicom umočeno u malo ulja – da dobiju lep sjaj.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare