FDA reagovala na TikTok izazov: Ne radite to, glupo je i opasno

Lifestyle 21. sep 202211:08 0 komentara
Pixabay

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je, reagujući na viralni video snimak na TikToku, izdala upozorenje da je kuvanje piletine u sirupu za kašalj opasno po zdravlje.

Reč je o snimku koji se na pomenutoj društvenoj mreži pojavio pre godinu dana, a na kojem se može videti kako jedan korisnik prži pileće grudi u „NyQuil“ sirupu za kašalj, dok za okretanje mesa koristi peglu za kosu, piše NBC. Video je postao viralan, ali je u međuvremenu uklonjen sa TikToka.

„Ovaj izazov zvuči glupo i neprivlačno – i jeste. Ali može biti i vrlo opasan. Kuvanje leka može da poveća njegovu koncentraciju i promeni mu svojstva na druge načine“, upozorila je FDA.

FDA ističe da čak i ako na kraju ne pojedete piletinu, od samog kuvanja u sirupu za kašalj možete udahnuti veliku količinu isparenja od leka.

„Takođe možete oštetiti svoja pluća. Jednostavno, neko bi nesvesno mogao da uzme veliku količinu leka za kašalj“, dodaje FDA.

NBC, međutim, ističe da uz video snimak nije korišćena reč „izazov“ i da ne postoje dokazi da su drugi korisnici TikToka pokušavali da pripreme meso u sirupu za kašalj.