Fotografija iz 1943. godine zbunila ljude: “On stoji sam. Pogledajte šta drži u ruci”

Lifestyle 27. sep 202312:44 135 komentara
Facebook

Ljubitelji istorije na Facebooku ostali su uvereni da je putovanje kroz vreme moguće nakon što se u jednoj grupi pojavila crno-bela fotografija iz Drugog svetskog rata na kojoj je prikazan čovek koji kao da razgovara mobilnim telefonom dok stoji naslonjen na izlog prodavnice.

Oko njega je ulica prepuna lokalaca, kao i vojnika američke vojske. Prema listu The Sun, fotografija je snimljena u glavnom gradu Islanda Rejkjaviku 1943. godine – mnogo pre izuma prenosnih telefonskih uređaja. Prvi mobilni telefon, Motorola DynaTAC 8000X, prodat je 1973. godine.

Muškarac, koji kao da drži uređaj na uhu, bio je obučen u kaput, nosio je kapu i gledao je u smeru kamere koja je snimila fotografiju. Sliku, koja je podstakla teorije zavere, podelio je njen vlasnik Kristiján Hofman u Facebook grupi Gamlar ljósmyndir (u prevodu: Stare fotografije).

“Američka vojska preuzima Island, kao što vidite. Na ovoj prelepoj slici pažnju privlači čovek koji se kraj izloga, na sredini slike, naslanja i priča mobilnim telefonom”, napisao je Hofman na Facebooku. Njegova je objava izazvala veliku raspravu na internetu.