Garfild slavi 46. rođendan

Lifestyle 19. jun 202422:39 0 komentara
Shutterstock/cfg1978

Voli da bude lenj, mrzi ponedeljak, voli lazanje i danas slavi 46. rođendan! On je poznati mačak Garfild. Naime, 19. juna 1978. prvi broj stripa Garfild izašao je istovremeno u 41 novini širom SAD.

Ova slatka, debela, narandžasta mačka delo je karikaturiste Džima Dejvisa, a dao mu je ime po svom dedi Džejms A. Garfild Dejvis.

Iako je prošlo toliko godina, on je i dalje jedan od najpopularnijih i mnogima omiljenih strip likova.

Ova prepoznatljiva mačka je sve samo ne obična; njegova sarkastična priroda i duhovite opaske postale su zaštitni znaci koji ga čine jedinstvenim u svetu stripa, piše HRT.

Prvo je počeo da pravi strip u kome je glavni lik buba, ali je tvrdio da čitaoci ne mogu da se identifikuju sa bubama. Primetio je da u SAD postoji mnogo stripova o psima, ali nijedan o mačkama. Došao je do zaključka da ako ljubitelji pasa uživaju u stripovima o psima, isto bi i ljubitelji mačaka da je glavni lik mačka. Tako se rodila ideja za Garfilda.

Garfildovog vlasnika u stripu, Džona Arbakla, zapravo je inspirisao sam Dejvis. Džon je, kao i Dejvis, strip crtač i odrastao je na farmi. Garfild i Džon žive u Mansiju u Indijani, koji je takođe rodni grad autora Džima Dejvisa. Ova povezanost sa stvarnim životom daje stripu dodatnu autentičnost i šarm.

Garfildov dizajn se menjao mnogo puta tokom godina. Ali ono što uvek ostaje isto je činjenica da je mačka uvek bila, i uvek će biti – debela. Dejvis time šalje, kako kaže, zdravu poruku da niko nije savršen.

Garfild nije ostao samo u okvirima stripa. Njegova popularnost se proširila na televiziju, filmove i internet. Animirane serije i filmovi doprineli su njegovoj svetskoj slavi, a njegove duhovite primedbe često se dele na društvenim mrežama. Garfild je postao pravi globalni fenomen koji privlači fanove svih generacija.

Jedna od zanimljivosti o Garfildu je da je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najrasprostranjeniji strip na svetu. Objavljuje se u više od 2.500 novina i časopisa i svakodnevno ga čita preko 200 miliona ljudi. Uz to, Garfild je pravi majstor marketinga – njegova njuška se može naći na raznim proizvodima, od šoljica i majica do plišanih igračaka i video igrica.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!