Grad u kojem su zabranjene mačke i sahrane

Lifestyle 30. sep 202209:11 4 komentara
Longjerbijen
Shutterstock

Simpatični Longjerbijen smestio se na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu, na ostrvu Spitsbergenu...

Ako ste zimogrožljivi, biće vam hladno već pri samom čitanju. Ako ste pak pustolov u potrazi za hladnoćama i neobičnim mestima, možda i posjetite ovaj, jedan od najsevernijih gradova na svetu, u kojem u ekstremnim uslovima, na dohvatu polarnih medveda živi oko 2.000 stanovnika.

Zbog svoje pozicije i zanimljivosti jedno je od poželjnijih norveških turističkih odredišta, piše „Dnevnik.hr“.

Mesto gde su zabranjene… mačke!

Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene, i to zbog ekoloških razloga… Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, to jest život lokalnih ptica koje žive u izolovanom ekosistemu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca. Navodno je neko jednom jednu mačku uspeo da „prošvercuje“, ali više od toga ne znamo pa detalje proverite sami ako se ikad nađete u Longjerbijenu i javite nam.

Osim mačaka, zabranjene su i sahrane

Još od 1950. godine u ovom se gradiću „ne sme umreti“, odnosno biti sahranjen. Reč je o zakonu koji je donesen nakon što je otkriveno da se tela koja su tamo sahranjena ne raspadaju. U arktičkim uslovima i velikim hladnoćama tela ostaju očuvana, pa je tako u telima pronađen pokojnih pronađen i virus špaskog gripa. Telo u kojem je „živ4o“ spomenuti virus zakopano je 1918. godine, a naučnici su ovaj slučaj otkrili 1998. godine. One koji su jako bolesni i kojima se kraj bliži prevoze da svoje poslednje dane provedu u drugom delu Norveške, a na groblju u Longjerbijenu moguće je staviti urnu.

U potpunosti bez sunca ili u potpunosti bez mraka

Zbog geografskog položaja sunce u Longjerbijenu viđa se malo drugačijim rasporedom. Tri su glavne sezone u Svalbardu: polarno leto, zima polarnih svetlosti i sunčana zima. U razdoblju od novembra do februara sunca nema, ali pojavljuje se polarna svetlost. Sunce se pojavljuje početkom marta, kada se u gradu priprema i Solfestuka, proslava upravo tom događaju u čast. Od tada do maja traje razdoblje sunčane zime. Od maja pa sve do septembra vreme je polarnog leta i tzv. ponoćnog sunca, što onima koji nisu na to navikli otežava spavanje.

Automobil nije glavno prevozno sredstvo

S obzirom na vremenske uslove i sneg, automobil nije najpraktičnije prevozno sredstvo. Skuteri za sneg mnogo su jednostavnije rešenje, posebno u zimskim mesecima. Toliko su važni da ih ima više i od stanovnika. Vožnju i odlazak na snežnu turu u kojoj možete svedočiti svetu ledenih santi, nekadašnjim lovačkim skrovištima, lednicima i arktičkim životinjama, nude čak i u sklopu turističke ponude.

Prosečne ljetne temperature na Svalbardu kreću se između 3 i 7 Celzijevih stepeni, a prosečne zimske između -13 i -20. Najviša ikad izmjrena je 21,3, a najniža -46,3 stepena. Do Longjerbijena moguće je doći avionom iz Osla, a putovaćete približno tri sata.