Gastronomske prestonice sveta: Top 10 gradova u kojima se najbolje jede i pije

Lifestyle 16. maj 202409:37 1 komentar
pariz, francuska
olrat/Shutterstock

Pogledajte spisak od 10 gradova u kojima se najbolje jede i pije.

Koju god destinaciju da izaberete za svoje sledeće putovanje, male su šanse da ćete ostati gladni, no ako baš želite da posetite neki grad koji je poznat po dobroj hrani, posetite jedan od ovih s spiska koji su napravili putnici i gastro entuzijasti s portala „Food & Wine“. Ovo je njihov top 10:

10. Madrid, Španija

madrid
Julius_Silver/Pixbay

Na desetom mestu liste nalazi se Madrid, u kojem nikako ne smete da zaobiđete pijacu San Miguel, na kojoj možete probati svežu lokalnu hranu i delicije. Osim toga, ceo glavni grad Španije može se pohvaliti sjajnim restoranima sa specijalitetima kastiljske kuhinje, a neka od jela koja su karakteristična za ovo područje su španska tortilja i čuros s čokoladom.

9. Osaka, Japan

osaka
Kanenori/Pixabay

Na devetom mestu je Osaka, treći po veličini grad u Japanu, a neka tradicionalna japanska jela kao što su takojaki (kuglice od hobotnice), okonomijaki (slane palačinke), kušikacu (prženo meso i povrće na ražnjićima) i jakitori (ražnjići pečeni na vatri od drvenog uglja) ovde se moraju probati.

8. Kopenhagen, Danska

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Gastronomska scena u glavnom gradu Danske procvetala je zahvaljujući restoranu Noma, kažu mnogi. No, iako se ovaj restoran s Mišelinovom zvezdicom zatvara, na sceni ostaju drugi otmeni restorani koji nastavljaju da privlače goste, kao što su „Kadeau“, „Vækst“ i „Alchemist“.

Osim toga, u Kopenhagenu ne bi trebalo da zaobiđete ni gradsku pijacu, a ovde se mora probati i njihov poznati hot dog, koji se tradicionalno poslužuje s remoulade sosom i kiselim krastavcima.

7. Singapur

Shutterstock/TTstudio

Na sedmom mestu je Singapur, koji se nedavno pozicionirao kao jedan od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svetu. U Singapuru se nalazi ukupno 55 restorana s Mišelinovom preporukom, a zanimljivo je da se ovde može probati i najjeftinije jelo s Mišelinovom preporukom. Reč je o piletini u sosu od soje s pirinčem, koja košta malo više od 2 evra.

6. Rim, Italija

Kookay/Pixabay

U Rimu možete probati samo najbolje od italijanske kuhinje ako sednete u jednu od njegovih tradicionalnih tratorija. Jela kao što su „cacio e pepe“, testenina karbonara, pica bjanka ili „penne all’arrabbiata“ tradicionalno su iz Rima i ovde ih možete probati u gotovo svakom restoranu.

5. Lima, Peru

lima, peru
antonlukin/Pixabay

Na petom mestu nalazi se glavni grad Perua, čija je gastronomska scena i te kako živahna. Za ljubitelje tradicionalne peruanske hrane tu je restoran Matria, restoran Osso nudi sjajne koktele i jela s roštilja, a tu je i restoran Mayta, koji je jedan od 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi. Otmena četvrt San Isidro u Limi poznata je po brojnim vrhunskim restoranima, ali i sjajnim barovima.

4. Pariz, Francuska

Shutterstock/S.Borisov

Ovaj spisak ne bi bio potpun bez Pariza, koji se našao na četvrtom mestu. Ovde možete sesti u jedan od popularnih bistroa i uživati u tradicionalnoj francuskoj hrani, no u Parizu ćete pronaći i pregršt mesta koja nude jela istočnoevropske, italijanske, japanske i meksičke kuhinje. A tu su, naravno, i ukupno 132 restorana s Mišelinovom preporukom, prenosi Index.

3. Meksiko Siti, Meksiko

meksiko
maneph9/Pixabay

Od poznatog restorana Pujol koji nudi tradicionalnu meksičku hranu (i nalazi se na spisku 50 najboljih restorana na svetu u 2023.) do popularnih puestosa, štandova s uličnom hranom, Meksiko Siti ima baš sve i zato se nalazi na trećem mestu. Ljubitelji meksičke kuhinje ovde će doći na svoje, a možete probati zaista sve, od takosa i tortilja do enčilada i kesedilja.

2. Istanbul, Turska

pixabay.com

Na drugom mestu našao se Istanbul, koji svojim posetiocima nudi zaista sve – od morske hrane i hrane s uličnih kolica do „fine dininga“ u jednom od svojih pet restorana s Mišelinovom zvezdicom. Zbog povezanosti s egejskom obalom i Mediteranom, ali i Bliskim istokom, Istanbul nudi najbolje od oba sveta, a ovde nikako ne smete zaobići pijace sa začinima.

1. Tokio, Japan

tokio, japan
SZimmermann_DE/Pixabay

Gotovo svi restorani u ovom gradu prednost daju kvalitetnim sastojcima i tradiciji. Ovde ćete probati najbolji suši i ramen, a ulična hrana jednako je ukusna kao i ona u restoranima s Mišelinovom zvezdicom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare