Greške na tablama s nazivima beogradskih ulica – ima ih dosta, ali nadležnima „ne bodu oči“

Lifestyle 26. feb 202407:04 60 komentara
N1, Privatna arhiva

U nazivima pojedinih ulica u Beogradu već godinama stoje gramatičke greške - ima onih koje nisu u pravilnom padežu, da je usred imena napisanog ćirilicom stavljeno latično slovo, pa čak i da je od jednog imena napravljeno pet reči. Grešaka previše, a retko koja tabla je zamenjena i ispravljena.

Reditelj Boško Savković rekao je za N1 da je radeći na serijalu „Ulicama lutam“, istražujući za potrebe snimanja, ustanovio da u prestonici ima više od 1.000 tabli sa pogrešno napisanim imenima ulica.

„Nakon emitovanja, grad je počeo da menja neke table, ali je opet došlo do skaradnih grešaka, koje i dan danas nisu ispravljene“, naveo je reditelj.

Podseća da je u okviru serijala snimljeno čak 20 epizoda, ali moglo je, kako je naveo, da se uradi još toliko.

„Najmanje toliko smo ulica sa pogrešnim tablama videli, ali tačan broj sa pogrešnim natpisima teško da će iko ikada utvrditi“, objasnio je Bošković.

Iako se u međuvremenu, neki od ovih propusta ispravljeni, Bošković je izdvojio najupečatljivije primere „skandalozne nepismenosti“, koji su dugo godina stajali nepromenjeni.

Ulica Viktora Igoa dobila je naziv po velikom francuskom istoričaru, začetniku romantizma u francuskoj književnosti, a onda je neko ko je zadužen za ispisivanje tabli ulica u Beogradu očigledno prespavao čas kada su se učili padež, pa je na tabli napisao Ulica Viktora Iga, a taj natpis i danas stoji sa istom greškom.

Screenshot/Youtube

Na jednoj od najpoznatijih beogradskih ulica, Ulici Strahinjića Bana retko ko je primetio da stoje tri table različito ispisane. Na jednoj tabli koja je dužine oko 70 centimetara nije stavljeno puno ime i prezime nego je napisana skraćenica Strah. Ban, na drugom ćošku iste ulice stoji tabla Ulica Strahinića Bana bez NJ, tek je na trećoj tabli naziv napisan pravilno.

„Ovaj primer nedvosmisleno pokazuje da je genijalna firma zadužena za pisanje imena ulica u Beogradu morala da zaposli čak tri radnika da bi se jedna ulica napisala na kraju kako treba“, navodi se u jednoj od epizoda „Ulicama lutam“.

Banovo brdo je prošarano ulicama koje uglavnom nose nazive po poznatim ruskim književnicima i dok samo trideset metara dalje stoji ispravno napisana tabla Ulica Kirovljeva, ulica koje je dobila ime po Ivanu Sergejeviču Turgenjevu, poznatom ruskom književniku, napisana je pogrešnim prisvojnim pridevom Turgenjeva, a ne Turgenjevljeva kako bi u stvari trebalo da piše.

Takođe jedan od primera, koji se pominje u serijalu „Ulicama lutam“ je ulica koja je dobila naziv po najpoznatijem komičaru svih vremena Čarliju Čaplinu.

Međutim, i u ovom slučaju neko je vrlo nepažljivo ispisao njegovo ime, a onda se desilo da ista ta ulica i na drugom mestu bude ponovo pogrešno napisana sa čuvenom gramatičkom začkoljicom koje se zove nepostajano j – pa tako piše Ulica Čarlia Čaplina. Iako je tabla ove ulice danas ispravno napisana, na pojedinim zgradama i dalje postoje dokazi ove greške.

Među najupečatljivim primerima, kako navodi Savković, je prometna i poznata, Karađorđeva ulica koja je na svu sreću zamenjena ispravnom tablom.

Screenshot/Youtube

Naime, dugi niz godina niko nije primetio očiglednu grešku da neko umesto slova Đ napiše slovo Ć, ali tabla koja stoji sto metara dalje govori sasvim suprotno da je Karađorđeva napisana sa pet reči Kara-Đ-or-Đ-Eva umesto samo jedne.

Tu su i primeri na Zvezdari Pečska umesto Pećka, a na Voždovcu Ljubička umesto Ljubićka.

Screenshot/AlterNIBBgd

Čak je na tabli Ulice Ljubice Ivošević-Dimitrov, uletelo usred ćiriličnog naziva i latinično R.

Jedan od glavnih bulevara na Novom Beogradu – Bulevar Mihajla Pupina i dalje na prometnom mestu ima tablu na kojoj, umesto Mihajla, piše Mihailo Pupin.

Savković je naveo da su postojale greške koje su čak usvojene kao pravila, pa su „ulice po braćama“ u većini slučajeva pogrešno napisane kao Baruha, Jerkovića, Grima, a pravilno je bez slova A na kraju.

Prema rečima Savkovića i dan danas se ljudi javljaju da ukažu na pogrešno napisane nazive ulica.

U Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) odgovorili su da je imenovanje naziva ulica i označavanje naziva ulica na terenu u nadležnosti jedinice lokalne samouprave Grada Beograda.

Na prosleđena pitanja Gradu Beogradu – zašto pojedine ulice imaju table sa pogrešno napisanim nazivom i zbog čega neke greške na tablama nikada nisu ispravljene, nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare