Gua sha kamen: Znate li kako se koristi?

Lifestyle 18. nov 202220:27 1 komentar
Shuttestock

Originalno potiče iz Kine, a tamo se već vekovima koristi za poboljšavanje cirkulacije, zatezanje lica i poboljšavanje tonusa kože.

Koža vremenom gubi elastičnost, jedrost i zategnutost zbog mnogo faktora, a neki od njih su: opuštanje kože, gubitak mišićne mase, smanjena proizvodnja kolagena i elastina i još mnogo toga. Iako nas sa svih strana bombarduraju raznim proizvodima koji bi trebalo da izbrišu duboke bore i pomlade lice, oni u borbi protiv znakova starenja i nemaju neku preveliku korist.

Drevni kineski narod znao je da odgovor leži u redovnoj masaži lica i to ne bilo kakvoj, već gua sha masaži koja se izvodi na poseban način i s posebnim alatom – gua sha kamenom (pločicom). Reč je o pljosnatom alatu od poludragog kamena, obično ružičastog kvarca ili žada, te je vrlo glatka na dodir.

“Gua” znači “ostrugati”, a “sha” otprilike znači “crvenilo”. Gua sha je počeo kao tretman celog tela u tradicionalnoj kineskoj medicini, ali se danas popularizovao kao masaža lica.

Prednosti gua sha kamena

Prvobitni gua sha alat mogao se napraviti od bilo kojeg predmeta koje su kineske žene imale u kući. Obično je gua sha bila od drveta ili kamena, a praktičari tradicionalne kineske kasnije su razvili gua sha alat od žada.

Gua sha metoda uključuje uzastopno struganje (masažu) određenog dela tela kako bi se poboljšala cirkulacija, limfna drenaža i detoksikacija, a potom i delovanje na bore i ostale nepravilnosti.

Još neke prednosti masaže gua sha kamenom su:

– čini kožu sjajnijom i zategnutijom

– smanjuje napetost u licu i vratu

– smanjuje podočnjake

– deluje na upale i natečenost, podstiče proizvodnju kolagena, ublažava migrenu i glavobolju

– opušta telo

Veruje se da gua sha kamen od zelenog žada deluje protivupalno, dok onaj od ružičastog kvarca smiruje nadraženu kožu, crvenilo i ublažava napetost i stres.

Kako koristiti gua sha kamen?

Gua sha masaža lica pogodna je za sve tipove kože, ali ne bi se smela koristiti na previše osetljivoj koži, koži sklonoj bolnim aknama, ranama i ekcemima. Pre same masaže, lice poprskajte tonikom pa onda u kožu umasirajte nekoliko kapi prirodnog ulja kako bi kamen lakše klizio po koži.

Osim na licu, može se koristiti i na telu, vratu i temenu, a delovi lica koje masiramo gua sha kamenom su vilica, brada, jagodice, obrve, područje ispod očiju i čelo. Gua sha pločicu koristite od vrata, zatim pređite na čeljust, bradu i područje oko usta pa na obraze i područje oko očiju, i na kraju na čelo.

Uvek izvodite kratke poteze samo u jednom smeru, a ne napred-natrag. Ako želite smanjiti natečenost, izvodite lagane pokrete, a zatim snažnije kako biste opustili mišiće.

Na Jutjubu postoji mnogo tutorijala za pravilno korišćenje gua sha pločice. Iako će vam se u početku ova tehnika činiti komplikovanom,  vremenom postaje sve lakša i lakša. Gua sha masažu moguće je izvoditi od pet do 20 minuta svaki dan ili nekoliko puta nedeljno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare