Haljina Ejmi Vajnhaus s poslednjeg koncerta, u Beogradu, prodata za 243.000 $

Lifestyle 08. nov 202108:29 3 komentara
AFP/ Frederic J. BROWN

Haljina koju je pevačica Ejmi Vajnhaus oblačila na svom poslednjem koncertu u junu 2011. u Beogradu, prodata je na aukciji održanoj u subotu i nedelju za više od 243.000 dolara, što je 16 puta više od prvobitne procene organizatora.

Britanska pevačica koja je umrla sa 27 godina boreći se s teškom zavisnošću od alkohola i droga, izviždao je deo publike na tom koncertu, na koji je došla u pijana. Turneja je otkazana, a Ejmi je umrla mesec dana kasnije.

Te večeri obukla je mini zeleno-crnu haljinu s motivima cveća i bambusa, rad stilistkinje Naomi Peri.

Aukcijska kuća Džulijen Oukšns očekivala je da će taj odevni predmet prodati po ceni od 15.000 do 20.000 dolara.

Na prodaju je ponuđeno 800 predmeta – reč je o odeći, modnim dodacima, muzičkim instrumentima, knjigama, nosačima zvuka… Organizatori su očekivali da će prikupiti kupno dva miliona  dolara, ali na kraju su ponuđeni predmeti prodati za više od četiri miliona.

Među njima je, osim Ejmine odeće, bilo i rukom pisanih beležaka i ostalih stvari koje su postale deo njenog imidža.

Crvena kožna torba u obliku srca, s potpisom modne kuće Moschino, koju je Vajnhaus nosila na dodeli Brit Awardsa 2007. godine, kad je osvojila nagradu za najbolju solo umetnicu, prodata je za 204.800 dolara, što je 13 puta više od procene, a zlatna haljina modnog brenda Dolce&Gabbana koju je takođe nosila na jednom od nastupa, postigla je cenu od 150.000 dolara, što je čak 30 puta više od cene kojoj su se u aukcijskoj kući nadali.

Kombinezon Temperley London koji je obukla na nastupu organizovanom u čast proslave 90. rođendana Nelsona Mandele prodat je za više od 121.000 dolara. Pre aukcije je procenjen na 1.000 dolara.

Štikle s potpisom Christiana Louboutina koje je nosila istim povodom „ispod čekića“ su otišle za 38.400 dolara ili za cenu 64 puta veću od prvobitno očekivane.

Dva para njenih ružičastih baletanki prodata su za 12.500 i 19.200 dolara, a metalna ulična ploča s natpisom „Camden Square“ na kojoj su obožavaoci nakon Ejmine smrti rukom ispisali svoje posvete, prodata je za 19.200 dolara.

Sav prihod od aukcije koju je aukcijska kuća organizovala pod nazivom ‘Život i karijera Amy Winehouse’ namenjen je fondacija koju su osnovali njeni roditelji u znak sećanja na prerano preminulu kćer, a sredstva bi trebalo da pomognu u lečenju mladih ljudi uhvaćenih u vrtlog zavisnosti.

Vajhaus je umrla u julu 2011. godine, od trovanja alkoholom, nakon dugogodišnje borbe s zavisnošću.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare