Hrana iz mikrotalasne može biti štetna po zdravlje ako ne poštujete neka pravila

Lifestyle 20. nov 202122:29 > 22:41 3 komentara
Foto: Shutterstock

Mikrotalasnu rernu svi volimo da koristimo jer se hrana u njoj brzo priprema, pa tako za par sekundi ostatke jučerašnjeg ručka možete pretvoriti u ukusan i topao obrok.

Ipak, dok vam mikrotalasna može uštedeti vreme, tu je prisutan i određeni rizik. Pre nego pripremite iduće jelo u mikrotalasnoj, pripazite da ne ponavljate jednu čestu grešku koja bi vas mogla koštati zdravlja, a na nju upozoravaju stručnjaci iz Američke agencije za sigurnost hrane.

Ako pripremate hranu u mikrotalasnoj morate i povremeno da je okrećete kako bi se ravnomerno zagrejala, pa ako vaša mikrotalasna nema opciju da se posuda u njoj sama okreće onda to učinite sami kako ne biste jeli sirovu hranu.

Ipak, postoji još jedna puno važnija stvar a to je da ostavite obrok da malo stoji u mikrotalasnoj nakon što je program gotov kako bi se dovršio proces kuvanja, a ako to ne učinite namirnice bi mogle ostati sirove.

Koliko hrana mora nakon kuvanja stajati u mikrotalasnoj zavisi od namirnicama koje pripremate, a prema stručnjacima hrana kao hleb i malo povrće trebalo bi da stoji kratko dok meso ipak treba više vremena. I na samim proizvodima može biti istaknuto koliko je vremena potrebno da hrana odstoji pa pre pripreme pročitajte, piše Ordinacija.hr.

Ako to ne učinite, možete se i razboleti, a prema CDC-u, Salmonella enterica je povezana s konzumacijom nedovoljno kuvane hrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare