Hrana za koju mislite da je dijetalna, a u stvari goji

Lifestyle 12. jun 202120:41 2 komentara
pixabay.com

To što na namirnicama piše da su dijetalne ili "light", ne znači da ne goje. Ako pokušavate da smršate, velika je verovatnoća da se kupili neku od ovih namirnica, uvereni da će vam pomoći da smanjite unos kalorija.

Dijetalni jogurt

Dijetalni jogurt popularan je među svima koji žele da smanje unos kalorija. Dobro zvuči u teoriji, jer dijetalni jogurt zaista sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog. Ipak, dijetalni jogurti često su više prerađeni i imaju više veštačkih sastojaka.

Uz to, masnoće kojih u dijetalnoj opciji ima malo, koristan su nutrijent kada se umereno konzumiraju i pomažu nam da se duže osećamo sitima. Ako volite jogurt, bolje da pojedete običnu nego dijetalnu verziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često karakteriše kao magični napitak za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazuju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali vrlo je verojatno da nećete mršaviti od njega.

Pirinčani keks

Pirinčani keks ima jako malo kalorija, ali i jako malo nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam trebati jako puno ove grickalice da biste se osećali sito, a samim tim se pobija njegova namena za gubljenje kilograma.

Dijetalna gazirana pića

Ako ste zavisni od gaziranih pića, mogla bi vam se činiti kao dobra ideja da umesto regularnih pijete dijetalne verzije istih. Ipak, neka istraživanja pokazuju da pića s veštačkim zaslađivačima mogu da povećaju žudnju za šećerom i da podstaknu gojenje.

Niskokalorični sladoled

Iako se reklamiraju kao zdravija opcija, niskokalorični sladoledi baš i nisu toliko zdravi. Ako imaju manje šećera, vrlo verovatno sadrže više zasićenih masnoća. Ako pak sadrže manje masnoća, verovatno imaju više šećera.

Uz to, kada jedete niskokalorični sladoled lakše ćete sami sebe opravdati ako ga pojedete previše. Kada se to dogodi moguće je da unesete puno više kalorija nego što bi jedna kuglica inače sadržala.

Obrano mleko

Obrano mleko s malo ili nimalo masnoće reklamira se kao zdravija opcija, ali istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju punomasno mleko obično imaju manje kilograma. Moguć razlog je taj što su zbog masoće pre i duže siti.

Proteinske pločice

Proteinske pličice takođe se čine zdravima i praktičnima, ali nažalost puno njih ima mnogo kalorija, masnoća, dodatog šećera, što sve podstiče gojenje. Ako već kupujete proteinske pločice, neka imaju što više prirodnih sastojaka, ali ni te nemojte jesti svaki dan.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće takođe je jedan od izvikanih trikova za mršavljenje. Oni koji ga promovišu kažu da umanjuje glad i pomaže u gubljenju kilograma. Jako je malo dokaza koji bi potvrdili te tvrdnje.

Kokosovo ulje

Ovo ulje se takođe promoviše kao saveznik u sagorevanju masti, no bogato je zasičenim mastima i može da podigne nivo holesterola, piše Eat This.