Ima li vaš partner sindrom Petra Pana?

Lifestyle 28. nov 202323:36 0 komentara
Pixabay/ aliceabc0

Pre nego što zamislite muževnog dečaka u helankama, recimo to da je sindrom Petra Pana zapravo emocionalno nezrela osoba koja teško prihvata odgovornosti i obaveze života odrasle osobe .

Možda je sa takvim muškarcem zabavno flertovati, ali kada počnete da živite zajedno, odjednom se osećate kao da ste mu postali majka, piše Sensa.si.

Šta je sindrom Petra Pana?

Termin je postao izuzetno popularan nakon što je psiholog Dan Kilei svojoj knjizi dao naslov „Sindrom Petra Pana“, 1983. godine, koja je postala nezvanični naziv za ovu dijagnozu.

Ukratko, radi se o odrasloj osobi koja odbija da odraste. Više tehnički rečeno, to je „populistički psihološki termin koji se odnosi na pojedince koji imaju poteškoća da prihvate tipičan način života odraslih ili imaju poteškoće u održavanju smislenih odnosa.“

Sindrom Petra Pana može biti ozbiljan problem i na neki način je sličan problemima mentalnog zdravlja, kao što su narcizam, depresija i anksioznost.

Ko može dobiti sindrom Petra Pana?

Sindrom Petra Pana može imati svaka odrasla osoba, ali stručnjaci kažu da je mnogo češći kod muškaraca. Objašnjavaju da bi to moglo biti zbog naše toksične patrijarhalne kulture.

Naime, žene se definišu kao one koje vode računa o svemu: vode domaćinstvo i snose veći deo mentalnog tereta i emocionalnog rada potrebnog za ispunjavanje svih ovih obaveza, a sve to može omogućiti i pojačati loše ponašanje muškaraca.

Tome mnogo doprinosi i popustljivo vaspitanje dečaka. Ne učeći dečake odgovornosti ili ih štiteći od neprijatnosti, roditelji mogu početi da pokazuju nedostatak emocionalne zrelosti kao odrasli, što dovodi do djetinjastog ponašanja.

Kako sindrom Petra Pana može uticati na odnose?

U početku će partner biti razigran, zabavan i sve što ste želeli. Možda se osjećate kao da ste dobili na lutriju i jedva čekate da upoznate njegove roditelje.

Ali kada uđete u ritam, sve počinje da se raspada. Osećajte se kao roditelj koji podseća svoje izgubljeno dijete da nastavi sa svojim poslovima.

Ili tražite emocionalnu bliskost dok ga gledate kako igra Grand Theft Auto (ponovo).

Polako ćete početi da se ljutite i bićete uhvaćeni u začarani krug dok se ne reši suština problema.

Da li je ovaj sindrom izlečiv?

Da, ali samo ako je osoba spremna da prizna problem, prevaziđe strah od odgovornosti i jasno sagleda srž problema.

Ali kao partner, morate da napravite korak unazad i razmislite šta bi motivisalo vašeg partnera da promeni svoje ponašanje. Ne možemo naterati druge da traže pomoć, ali možemo postaviti granice.

Najvažnije je da se zapitate šta doprinosi tavom ponašanju vašeg partnera?

Razgovarajte o tome šta je za vas prihvatljivo, a šta nije, i potražite pomoć ako ne možete sami da dođete do srži problema, prenosi City Magazine.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!