Imamo utisak da vreme brže prolazi kako starimo, zašto je to tako?

Lifestyle 08. feb 202421:17 4 komentara
Shutterstock/Edwin Verin

Ljudski um ne meri vreme tako objektivno, već na osnovu prisustva ili odsustva nezaboravnih događaja i iskustava koje treba zapamtiti.

Ponekad se dešava da imamo osećaj da vreme nam izmiče, a da toga nismo ni svesni: pažnja nam se na trenutak skreće tek na kraju meseca ili godine.

Nedelje prolaze brzo, ostavljajući nas zbunjenim i gotovo iznenađenim koliko su naši životi zauzeti i koliko malo vremena uspevamo da posvetimo onome što zaista volimo.

Sindi Lustig, psiholog sa Univerziteta u Mičigenu, otkriva tajnu: naša percepcija vremena se značajno menja kako starimo.

Za petogodišnjaka godina predstavlja 20 odsto života i period je pun iskustava u otkrivanju sveta oko sebe.

Za pedesetogodišnjaka, međutim, ista godina predstavlja samo dva odsto života – period u kome nema toliko važnih iskustava kao za malo dete.

Drugim rečima, ljudski um ne meri vreme tako objektivno, već na osnovu prisustva ili odsustva nezaboravnih događaja i iskustava koje treba zapamtiti.

Kako starimo, važni događaji postaju sve ređi i vreme se neizbežno ubrzava.

Takođe, skloni smo da imamo živote više strukturisane oko rutinskih i manje važnih događaja, objašnjava psiholog.

Drugi razlog zašto se čini da vreme brzo prolazi vezan je za količinu udaljenosti koju smo već prešli na životnom putu.

Ako zamolimo osmogodišnjaka ili 80-godišnjaka da se osvrne na protekli mesec ili godinu, starijoj osobi će se činiti da je period brže prošao.

Za 80-godišnjaka, život koji živi danas nije mnogo drugačiji nego kada je imao 78 ili 79 godina.

Osvrnuti se na prošlu godinu za dete znači ponovo proživeti prelazak iz jednog razreda u drugi, naučiti koncepte i veštine, prisećati se iskustava i putovanja i još mnogo toga.

Ako su dani i nedelje slični, bez previše obrta ili posebnih iskustava, mozak ima tendenciju da akumulira vreme: pa će za osamdesetogodišnjaka koji radi iste stvari svaki dan, godina postati zbrkana u njegovom umu i izgledati kao da je brzo  prošla, pčrenosi Novi list.

Uzbudljive stvari, nova iskustva i otkrića čine da dani i meseci izgledaju drugačije i uzrokuju da ih razlikujemo u svojim mislima proširujući svoju percepciju vremena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare