Izvucite punjač: Uređaji koji troše najviše struje kad su u stanju pripravnosti

Lifestyle 24. mar 202313:46 6 komentara
punjač, mobilni telefon
Pixabay

Zbog sve većih troškova života mnogi gledaju da uštede novac gde god mogu. Od pametne upotrebe grejanja do nadzora korišćenja kuhinjskih uređaja, postoji mnogo malih promena koje možete da napravite, a koje bi mogle da vam uštede novac na računima za energiju.

Jedna od stvari o kojoj možda niste razmišljali jeste koliko energije troše uređaji koji su uključeni, ali se ne koriste, prenosi večernji.hr.

Koliko nas ostavlja punjače za telefone, punjače za laptop, televizore i satove uključene u struju i neispravno isključene? A ta bi vas navika mogla koštati.

„Ako ostavite uređaj priključen i uključen, čak i ako ga ne koristite aktivno, on će potrošiti struju. To je zato što će električna energija moći da prolazi kroz uređaj, povećavajući tako vašu potrošnju energije i, nažalost, vaše račune za struju. Kako bi se smanjila količina korišćene energije i njena cena, jednostavno isključivanje električne mreže znači da električna struja ne može teći“, kaže Natalija Lacim, stručnjakinja za uštede.

Dakle, koji su uređaji najveći energetski vampiri koji vas koštaju najviše?

Uključeni punjači

Svi svoje punjače ostavljamo uključene i spremne za punjenje naših uređaja kad god nam zatrebaju, a bilo bi pogrešno pretpostaviti da će punjač koštati samo ako je uređaj stvarno priključen.

Frižider/zamrzivač

Budući da frižider, odnosno zamrzivač mora stalno da bude uključen, nije iznenađujuće da preko 12 odsto energije celokupnog domaćinstva dolazi samo iz njega. Očito je da ne možete samo isključiti frižider kada ga ne koristite, ali postoje načini da osigurate da radi što efikasnije – što znači da ćete i plaćati manje. Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, najjednostavniji je način da obezbedimo njegov efikasan rad. Brisanje spolja znači da prašina neće ući u sistem i uticati na njegov rad, a čišćenje unutrašnjosti i bacanje bilo koje hrane kojoj je istekao rok znači da frižider ne mora toliko da radi da bi hranu održao hladnom ili zamrznutom.

Televizor

Studija iz 2021. pokazala je da 98 odsto domaćinstava u Velikoj Britaniji priznaje da ostavlja svoj TV upaljen sve vreme, pri čemu mnogi pogrešno pretpostavljaju da ga isključivanjem putem daljinskog upravljača potpuno isključuje. Ali to nije uvek slučaj. Ostavljanje televizora priključenog i uključenog troši 1,3 kWh, što može značajno povećati vaš račun za struju.

Konzole za video-igrice

Igračke konzole obično se ostavljaju uključene i priključene koliko i televizori, pa se često zanemaruju.

Kuvalo za vodu

Iako ketler nije najgori krivac za crpljenje energije, on će dodati nepotreban iznos na vaš račun, pa je najbolje da ga isključite iz struje. Ostavljanje prosečnog kuvala za vodu uključenog i kada se ne koristi troši oko 0,3 kWh. Naravno, ova brojka nije velika, ali svejedno dodaje vašem godišnjem računu.

Kućna oprema za vežbanje

Ako ste počeli da vežbate kod kuće tokom karantina, možda ste uložili u neku opremu za vežbanje – od traka za trčanje do sobnih bicikala. Odlično za vaše zdravlje, manje dobro za vaš bankovni saldo. Ako sportska oprema ostane uključena, to može biti skupo. Prosečni sobni bicikl koristi čak 7kWh kada je u stanju mirovanja.

Budilnik

Ako je vaš budilnik stalno uključen u struju, troši 3kWh. Iako se ovo možda ne čini puno, kako biste dodatno uštedeli, razmislite o isključivanju sata kada ga ne koristite i jednostavno ponovo postavite vreme i alarm pre spavanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare