Desetogodišnjakinja iz Japana postala je najmlađa osoba ovlašćena za pripremu "fugu" ribe — poslastice koja može da ubije ako se njeni otrovni delovi ne uklone kako treba.
Učenica petog razreda Karin Tabira ovog leta je položila test koji znači da je sada ovlašćena da seče i sprema ribu za konzumaciju, pišu mediji.
Nedavno je iskoristila svoje nove veštine da guverneru južnog Kumamoto regiona, u kome živi, posluži tanjir kriški fugu sašimija tankih kao papir.
„Bila sam srećna kada je guverner rekao ‘oiši'“, što na japanskom znači ukusno, rekla je ona novinarima na događaju na kojem je Takaši Kimura jeo ovo jelo.
Tabira je bila među 60 osoba, uglavnom profesionalnih kuvara, koji su ovog leta prošli test u regionu Jamaguči, od 93 osobe koje su probale.
Polaganje ispita bilo je, kako je rekla, deo „srećnog letnjeg raspusta“.
Fugu, čiji je otrov jači od cijanida, često se služi sirova u vrhunskim restoranima u Japanu, gde kuvari moraju da imaju licencu koja dokazuje da mogu bezbedno da seku ribu oko organa koji sadrže smrtonosni otrov.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare