Jedno od najlepših na svetu: Selo u kom su ljudi toliko ljubazni da ćete poželeti da se preselite

Lifestyle 20. nov 202318:42 9 komentara
Shuttestock

"Njihova je politika da se niko ne odbija. Svi su dobrodošli", kaže Toni Anderson o stanovnicima Hakube, a ta politika bila je jedan od glavnih razloga zbog kojih je odlučio da pronađe svoj dom u Japanskim Alpima.

Kada je pre 20 godina Toni Anderson iz Melburna u Australiji otišao na zimovanje u selo smešteno u Japanskim Alpima, toliko mu se svidelo da se iduće godine vratio i tamo – kupio imanje. Anderson nije jedini – selo Hakuba malo koga ostavlja ravnodušnim.

Između ostalog, našlo se i na listi najlepših turističkih sela na svetu za 2023. godinu uglednog BBC magazina. Hakubu ćete pronaći oko 45 km zapadno od Nagana ili 270 kilometara severno od Tokija.

Taj turistički biser poseban je po gostoprimstvu meštana, kao i predivnoj prirodi. Kako je ispričao za BBC, Andersona je oduševio pristup ugostitelja. Dok još nije imao svoje mesto za život u Hakubi, Anderson je tražio mesto u hotelu, ali je sve bilo popunjeno. U hotelu ga nisu odbili, nego su mu se izvinili što nema slobodnog kreveta i dali mu futon (japanski krevet) da ga smesti u hodnik, ako nema drugog izbora za spavanje.

Shuttestock

„Njihova je politika da se niko ne odbija. Svi su dobrodošli“, kaže Anderson.

Ta tradicija gostoprimstva verovatno se razvila i iz praktičnih razloga – kada padne sneg i ponekad zablokira puteve, ne možete otići iz mesta, čak i ako to želite. Raj za skijaše i snoubordere, Hakuba je okružena s 10 različitih skijališta, a bila je i domaćin mnogih događanja na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine. Čak i u proleće, kada procvetaju trešnje, tamo u planinama još uvek ima dovoljno snega za skijanje.

Iako je najpoznatija po svojim zimama, Hakuba je predivna tokom cele godine zahvaljujući srdačnim ljudima, planinama, livadama, kao i toplim izvorima vode, onsenima.

„Ne prođe dan da ne pomislim koliko je ovo mesto predivno“, rekao je Anderson, a piše punkufer.hr.

POVEZANE VESTI