Jeftinim detektorom pronašao grumen zlata vredan 150.000 evra

Lifestyle 28. mar 202319:51 1 komentar
Youtube/ 9 News Australia

Jedan Australijanac uz pomoć jeftinog detektora metala uspeo je da pronađe grumen težak 4,6 kg, koji sadrži zlato vredno 150.000 evra.

Muškarac, koji je želeo da ostane anoniman, grumen je otkrio u zlatnim poljima Viktorije koja su u 19. veku bila centar zlatne groznice u Australiji, piše BBC.

Daren Kamp, koji je procenio i kupio primerak, BBC-ju je rekao da je to najveći grumen zlata koji je video u svojoj 43-godišnjoj karijeri.

„Bio sam zaprepašćen… Tako se nešto otkriva jednom u životu“, kazao je.

Kamp je ispričao da nije previše razmišljao kada je u njegovu radnju ušao muškarac koji je pronašao zlato, upitavši ga smatra li da grumen sadrži zlato vredno oko 10.000 australijskih dolara.

Odgovorio mu je da je vrednost puno veća i da iznosi 240.000 australijskih dolara ili oko 150.000 evra. Naime, u grumenu teškom 4,6 kg bilo je oko 2,6 kg zlata.

Kazao je da se srećni nalazač jako raduje što će tako veliku svotu novca potrošiti na svoju porodici. Rekao mi je da će njegova supruga biti presrećna.

I premda su ovakvi pronalasci retki, procenjuje se da Australija ima najveće svetske rezerve zlata, a mnogi najveći grumeni na svetu pronađeni su upravo u toj zemlji.

Komentari (1)

Vidi sve komentare