Jeste li čuli za pravilo „80-20“, tajnu dobrog ljubavnog života

Lifestyle 16. maj 202323:44 4 komentara
par, ljubav, poljubac
Shutterstock/Mikhail_Kayl

Čini se da je bilo davno kada je samo jedan poljubac bio dovoljan da označi početak ljubavne veze.

Zajedno ili ne? Kako čitati signale? Možda pitati? Samo razmišljanje o ovoj temi može zadati glavobolju. Stručnjaci za takozvana „zabavljanja” savetuju primenu takozvanog pravila 80-20, piše Novi list. Pravilo je jednostavno – potencijalnom partneru treba da posvetite 20 odsto svog vremena, dok ostatak vremena treba da vidite šta se dešava zauzvrat. Time potencijalnom partneru dajemo mogućnost da pokaže da li je zainteresovan i da li na osnovu toga treba više ulagati u vezu. Ako ne dobijete ništa zauzvrat i teško je na drugoj strani, imate svoj odgovor. Koliko god da je surov, znate da na drugoj strani nema interesa. Ako i druga strana želi da vam posveti vreme, onda znate da ste na dobrom putu.

Ovo pravilo se takođe naziva Paretov princip prema Vilfredu Paretu. Vilfredo je bio italijanski ekonomista, sociolog i politički teoretičar koji je živeo od 1848. do 1923. godine. Pareto je najpoznatiji po svom doprinosu ekonomiji, posebno razvoju Paretovog principa ili pravila 80-20. Njegova vladavina nema nikakve veze sa ljubavnim odnosima, već opisuje nepravilnost u raspodeli bogatstva ili rezultate nekog događaja. Prema ovom principu, oko 80% rezultata dolazi od samo 20 odsto uzroka. Na primer, 80 odsto bogatstva u društvu obično pripada samo 20 odsto najbogatijih pojedinaca.

Kada je reč o ljubavnim vezama, pravilo 80-20 prvenstveno se odnosi na vreme i trud uložen u izgradnju veze. Zdrava i uspešna veza se ne može postići ako samo jedna osoba ulaže, dok druga ne radi ništa.

Stoga, ako sledeći put niste sigurni u kom pravcu se razvija nova veza, izračunajte svoje vreme uloženo u to. Povucite se i sačekajte reakciju druge osobe. Tako ćete odmah znati na čemu ste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare