Južna Koreja ukinula zabranu uvoza seks lutaka

Lifestyle 26. dec 202218:10 3 komentara
Philip FONG / AFP

Južna Koreja je zvanično ukinula zabranu uvoza seks lutaka sa celim telom, čime je okončana višegodišnja debata o granici do koje vlada može da se meša u privatni život.

Iako u Južnoj Koreji nema zakona ili propisa koji zabranjuju uvoz takvih lutaka, stotine, a možda i hiljade zaplenila je carina, pozivajući se na zakonsku odredbu koja zabranjuje uvoz robe koja „narušava lepe tradicije i javni moral zemlje“.

Uvoznici su se žalili na takvu praksu sudovima, od kojih se većina složila sa njima i naredila carini da ne zaplenjuje seks lutke, navodeći da se one koriste u privatnim prostorima ljudi i da ne narušavaju ljudsko dostojanstvo.

Carinska služba Južne Koreje saopštila je danas da je počela da primenjuje revidirane smernice za uvoz seks lutaka, ali da će i dalje biti zabranjen uvoz onih sa likom dece ili određenih osoba.

I druge zemlje, poput SAD, Australije i Velike Britanije, zabranjuju prodaju seks lutaka sa likom dece, navela je južnokorejska carina.

Odluka carine odražava spore i postepene poteze Južne Koreje u ograničavanju mešanja države u privatni život ljudi, ali će neke organizacije za prava žena i konzervativne grupe verovatno ponovo izraziti protivljenje upotrebi seks lutaka.

Članovi takvih grupa navode da lutke produbljuju seksualnu objektifikaciju žena i da podrivaju javni moral.

Komentari (3)

Vidi sve komentare