Kada beba počinje da reaguje na svoje ime?

Lifestyle 28. jan 202416:12 0 komentara
Shutterstock/fizkes

Kada biramo ime za bebu, ulažemo toliko energije i vremena, jer je ova odluka veoma važna. A kada će dete uopšte prepoznati svoje ime?

Mnogi roditelji se pitaju kada beba počinje da prepoznaje svoje ime, jer zvukove počinju da prepoznaju sa samo nekoliko meseci.

Od trenutka kada se beba rodi, ona sluša vaš glas i počinje da ga prepoznaje veoma rano, jer je uostalom slušala i vas u stomaku. Međutim, njen odgovor na sopstveno ime dolazi nešto kasnije.

Kao i kod razgovora, hodanja, i ovo se razlikuje od deteta do deteta.

Kada će beba odgovoriti na svoje ime?

Mnogi roditelji jedva čekaju ovaj trenutak i pitaju se kada će dete zapravo reagovati kada ga pozovemo. Stručnjaci kažu da se to može primetiti između osmog i 10. meseca.

Kao i kod svih drugih prekretnica, ne postoji tačno vreme kada će dete prepoznati svoje ime. Do 15. meseca dete će verovatno početi da se odaziva direktno na svoje ime.

Kako dete počinje da prepoznaje ime?

Sve bebe su različite, tako da i ovo varira od deteta do deteta. Međutim, postoje neke indicije da počinje da se odaziva na ime

– kada čuje svoje ime, počinje da se okreće da vidi odakle dolazi zvuk

– prestaje to što je radila jer je čula ime

– dete se smeje ili odgovara glasom kada ga čuje

Kako pomoći bebi da prepozna svoje ime?

Ako želite da pomognete svojoj bebi da prepozna svoje ime, pedijatar dr Rasel Horton, predlaže da ga koristite što je ranije moguće i da pokušate da budete dosledni, prenosi missmama24sata.hr.

„Ponavljanje je ključni faktor u tome kako bebe i mala deca uče“, kaže Horton.

Dok pomažete svojoj bebi da nauči da prepozna svoje ime, važno je da koristite i topao glas.

Međutim, ne brinite i ne razmišljajte previše. Beba razvija svoj govor i razumevanje polako i tokom vremena. Ako primetite da je prošlo dosta vremena, a dete još nije progovorilo, nemojte paničiti već razgovarajte sa pedijatrom ili logopedom. Oni će vas najbolje posavetovati ako je potrebno nešto da se radi po tom pitanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!