Kada i kako se priprema česnica - neizostavni deo Božićne trpeze

author
N1 Beograd
06. jan. 2025. 18:13
Česnica, Božić
Shutterstock/Kristijana23 | Shutterstock/Kristijana23

Običaj je da se u testo za česnicu stavlja novčić, a prema lokalnim običajima i neki drugi sitni predmeti.

Česnica je okrugla pogača, koja je u srpskoj tradiciji sastavni deo božićne trpeze. Priprema česnice može biti praćena raznim pravilima.
Običaj je da se u testo za česnicu stavlja novčić, a prema lokalnim običajima i neki drugi sitni predmeti.

Na početku božićnog ručka česnica se okreće tri puta s leva na desno, nakon čega je ukućani lome među sobom. Veruje se da će osoba koja nađe novčić u svom parčetu hleba biti posebno srećna u narednoj godini.

Priprema


Česnicu sprema domaćin ili domaćica rano ujutru na Badnji dan. Obično se pravi sa pšeničnim brašnom. Voda za testo u nekim krajevima donosi se na Božić pred zoru sa izvora ili bunara, u koji se baca šaka žita. Za ovu vodu se veruje da ima blagotvornu moć.

Pripremu hleba mogu pratiti razna pravila: brašno se uzima samo iz pune vreće; voda za testo se donosi sa tri izvora; osoba koja priprema  česnicu mora prethodno da se okupa.

U testo se često ubacuje novčić koji se iz godine u godinu može čuvati i koristiti za ovu svrhu, posebno ako je od plemenitog metala. U nekim krajevima se u testo stavljaju figurice izrezane od drena, koje predstavljaju životinje.

Ponegde se ubacaju zrna žita i pasulja, jezgro oraha i grančice. Gornja površina oblikovanog testa se može ukrasiti raznim simbolima pre pečenja, kao što su hristogram, zvezdice, krugovi i drugi prigodni oblici.

Recept za česnicu 


Sastojci:

- 600 g brašna,

- 1/2 praška za pecivo

- 1/4 kašičice sode bikarbone

- 2-3 kašike ulja

- so, po ukusu

Priprema:

Česnica se priprema bez kvasca, a prvo je potrebno pomešati suve sastojke, a zatim dodati so, ulje i vodu, dok se ne dobije ujednačena smesa.

Važno je da budete umešni sa testom i strpljivi, da biste nakon toga tepsiju sa česnicom stavili na pečenje.

Potrebno je pola sata da porumeni. Kada bude gotova iznosi se na trpezu.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama