Kako pomeranje sata utiče na naše zdravlje?

Lifestyle 16. okt 202319:18 12 komentara
Shutterstock/tommaso79

Bliži se noć kada ćemo u tri sata posle ponoći pomeriti kazaljke na satu za jedan sat unazad. Iako za mnoge ovo znači samo sat vremena dužeg sna, pitanje je da li i na koji način ova promena može da nas poremeti.

Mnogi znaju da promena u noći između 28. i 29. oktobra nije pogodna za meteoropate i hronične bolesnike, ali to ne isključuje mogućnost da to osete i oni koji nemaju zdravstvenih tegoba, piše Danas.rs.

Raspoloženje često zavisi od vremena, posebno kada dođe jesen. Dan postaje kraći, mračniji i hladniji, a sunce brže zalazi, što ljude čini razdražljivim. Dakle, kako pomeranje sata skraćuje dan, moguć je izvestan uticaj na psihičko stanje ljudi.

Psiholozi ističu da svaka osoba ima svoj, takozvani, unutrašnji sat, a kada je poremećen, potrebno je određeno vreme da se vrati u pređašnje stanje.

Naš ritam i organizam ne mogu da znaju za spoljašnje uticaje i treba im vremena da se ponovo prilagode.

Mnogi ljudi, posebno zaposleni, svesni su da prelazak na zimsko računanje vremena znači da jedva da će ugledati svetlost dana tokom radnih dana. Što je još jedna negativna posledica pomeranja sata koji nam se približava.

Sve to negativno utiče na psihu i bioritam, ali i na naše zdravlje, jer je Sunce važan izvor vitamina D.

Meteoropatama i hroničnim bolesnicima potrebno je najmanje dve nedelje da se posle vremena vrate u normalno stanje.

Same promene godišnjih doba utiču na psihu, a jasno je da promeranje sata donosi i određene posledice kao što su promena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare