Kako da ofarbate jaja za Uskrs na prirodan način? Ovako su to radile naše bake

author
N1 Hrvatska
18. apr. 2025. 09:55
Easter,Eggs,Painted,With,Natural,Egg,Dye,From,Fruits,And
Nelli Kovalchuk/Shutterstock | Nelli Kovalchuk/Shutterstock

Uskršnja jaja su simbol novog života i obnove, a njihovo farbanje, kao i tradicionalno tucanje, deo su bogate i dugovečne uskršnje tradicije koja okuplja porodicu u mnogim domovima.

Umesto industrijskih boja koje često sadrže štetne hemikalije, prirodno farbanje jaja postaje sve popularniji izbor. Osim što je ekološki prihvatljivo i sigurno za decu, veoma je jednostavno – a sve sastojke verovatno već imate kod kuće, piše N1 Zagreb.


Donosimo nekoliko prirodnih načina da ofarbate jaja, uz divne nijanse i rustičan šarm koji vraća uspomene na detinjstvo.




1. Lukovina – klasična crveno-smeđa nijansa


Potrebno: Suve ljuske crnog luka, voda, jaja


Postupak: Stavite punu šaku suvih ljuski crnog luka u šerpu, prelijte sa oko 1 litrom vode i kuvajte 30 minuta. Procedite tečnost, ubacite jaja i kuvajte još 10 minuta.


Za jaču boju, ostavite jaja u boji još neko vreme posle kuvanja.


Savet: Ako pre kuvanja na jaje stavite list peršuna i obavijete ga najlon čarapom, dobićete prelep prirodni otisak.



2. Borovnice – nežne plave i ljubičaste nijanse


Potrebno: Zamrznute borovnice, voda, sirće


Postupak: U šerpu stavite šolju borovnica i dve šolje vode, kuvajte 20 minuta, pa procedite. U tečnost dodajte kašiku sirćeta, pa u nju potopite skuvana jaja. Ostavite ih nekoliko sati ili preko noći za intenzivniju boju.



3. Spanać – blaga zelena nijansa


Potrebno: Svež ili zamrznut spanać, voda, sirće


Postupak: Kuvajte šaku spanaća u dve šolje vode oko 30 minuta. Procedite, dodajte kašiku sirćeta i u dobijenu boju potopite kuhana jaja. Držite ih nekoliko sati za postizanje željene nijanse.



4. Cvekla – ružičasta do jarko crvena


Potrebno: Cvekla (sveža ili kuvana), voda, sirće


Postupak: Izrendajte jednu cveklu, stavite je u šerpu sa dve šolje vode, kuvajte 30 minuta i procedite. Dodajte kašiku sirćeta, pa potopite kuvana jaja. Ostavite nekoliko sati ili preko noći.



5. Kafa ili čaj – tople smeđe i zlatne nijanse


Potrebno: Crna kafa, crni ili zeleni čaj


Postupak: Skuvajte jaču kafu ili čaj (oko 3 kesice na dve šolje vode), ostavite da se ohladi, dodajte kašiku sirćeta, pa u otopinu potopite jaja i ostavite bar sat vremena.



Dodatni saveti za lepša jaja:




  • Koristite bela jaja za jasnije i intenzivnije nijanse.




  • Sirće pomaže da boja bolje prione uz ljusku.




  • Nakon farbanja, premažite jaja malo maslinovim uljem i prebrišite mekom krpicom – dobiće prirodan sjaj.



Koristite bela jaja za jasnije i intenzivnije nijanse.

Sirće pomaže da boja bolje prione uz ljusku.

Nakon farbanja, premažite jaja malo maslinovim uljem i prebrišite mekom krpicom – dobiće prirodan sjaj.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama