Povećajte nivo hormona sreće na prirodan način

Lifestyle 09. jun 202306:51 10 komentara
Shutterstock/Antonio Guillem

Dopamin, poznat i kao hormon sreće, je hemijski glasnik u našem mozgu koji upravlja motivacijom, kretanjem, pamćenjem, raspoloženjem, spavanjem i regulacijom ponašanja. On je centralni deo moždanog sistema nagrađivanja.

Ako se pitate kako da ga povećate, postoji nekoliko jednostavnih saveta.

Svaki put kada radimo nešto prijatno, kao što je dobar obrok, seks ili trčanje, u našem mozgu se oslobađa malo dopamina. Ali, kada nam je nivo dopamina nizak, osećaćemo se nemotivisano, apatično, bezvoljno i bez koncentracije, piše Ordinacija.hr.

Nizak nivo hormona sreće je takođe povezan sa nekoliko medicinskih stanja kao što su depresija, zavisnost, šizofrenija i Parkinsonova bolest, a simptomi koji ukazuju na to da ne lučimo dovoljno ovog hormona mogu biti nizak libido, ukočenost mišića, nesanica, nedostatak motivacije, umor, dekoncentracija, apatija i tromost.

Šta prouzrokuje nizak nivo dopamina?

Medicinska stanja kao što su šizofrenija, Parkinsonova bolest, depresija, zloupotreba supstanci i bipolarni poremećaj.

Povezane vesti

Loša ishrana koja ne sadrži odgovarajuće hranljive materije za optimalno zdravlje mozga, posebno ishranu bez tirozina.

Zloupotreba supstanci dovodi do smanjenja prirodne proizvodnje dopamina u vašem telu, a to dovodi do toga da postanete zavisni od supstance koju zloupotrebljavate.

Određeni lekovi kao što su antidepresivi i antipsihotici rade tako što se vezuju za dopaminske receptore, što blokira prirodnu aktivnost dopamina u mozgu.

Nivo dopamina možete povećati i prirodnim putem na više načina.

Naspavaj se

Dovoljna količina sna svake noći neophodna je za očuvanje zdravlja. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju odraslima da spavaju u proseku sedam ili više sati svake noći.

Kada ne spavate dovoljno, dopaminski receptori u vašem telu mogu negativno uticati na vas. Istraživanja su povezala nedostatak sna sa supresijom nekih dopaminskih receptora u telu.

Slušajte muziku

Napravite listu za reprodukciju svoje omiljene muzike i slušajte je kada se osećate bezvoljno, nemotivisano ili imate druge simptome koji ukazuju na nizak nivo dopamina.

Naučno je dokazano da slušanje muzike u kojoj uživate može dovesti do oslobađanja dopamina u mozgu.

Hranite se zdravo

Zdrava ishrana ima nekoliko prednosti za vaše telo i um, a povećanje nivoa dopamina je jedna od njih. Namirnice bogate tirozinom kao što su bademi, riba, jaja i piletina su posebno dobre za podizanje nivoa dopamina.

Tirozin je aminokiselina koju telo proizvodi prirodno. Dopamin se proizvodi iz ove aminokiseline i može se naći u hrani bogatoj proteinima.

Hrana koja sadrži prirodne probiotike kao što su jogurt i kefir takođe može povećati proizvodnju dopamina. Iako pića na bazi kafe takođe povećavaju dopamin, važno je da se ne razvije zavisnost od kofeina.

Redovno vežbajte

Dokazano je da je redovno vežbanje veoma važno za zdravlje našeg mozga. Kad god vežbamo, naš mozak oslobađa malo dopamina.

Iako je potrebno više istraživanja o tačnom mehanizmu koji podstiče mozak da proizvodi dopamin kada vežbamo, verovatno ste upoznati sa dobrim osećajem koji imate nakon vežbanja.

Smanjite unos prerađenih šećera

Konzumiranje prerađenih šećera poput slatkiša i sode može povećati nivo dopamina, ali samo privremeno i veštački.

Kao i alkohol i droge, šećer povećava dopamin, a istovremeno utiče na brzinu kojom ga vaše telo prirodno proizvodi.

Uklonite stresore iz svog života

Stres prethodi mnogim zdravstvenim stanjima i takođe prouzrokuje nizak nivo dopamina. Ne možemo uvek da kontrolišemo sve što donosi stres u naše živote, ali možemo eliminisati stresore nad kojima imamo određenu kontrolu.

Takođe možemo da se bavimo aktivnostima koje smanjuju stres kao što su meditacija, vežbanje ili masaža, koje prirodno povećavaju nivoe dopamina u našem mozgu, prenose Vijesti.me.