Kako da pravilno sterilišete tegle za zimnicu?

Lifestyle 21. sep 202310:49 > 24. sep 2023 15:56
Shutterstock/nada54

Septembar je vreme kada mnoge domaćice vredno rade na pripremanju zimnice u kojoj će uživati tokom hladnih meseci.

Kako biste tokom zime mogli da uživate u pojedinim vrstama voća i povrća, pripremilte zimnicu u vidu raznih sosova od povrća u ulju ili sirćetu, kiselih salata, sokova i džemova.

Zrelo voće i povrće i dobar recept nisu jedini preduslovi za pripremu ukusne i trajne zimnice, izuzetno je važno pravilno sterilisati teglu. U nastavku predstavljamo četiri načina kako pravilno sterilisati tegle za zimsko skladištenje.

Sterilišite tegle u rerni

Iako je odavno poznata kao jedna od najboljih metoda, sterilizacija tegli u rerni traje malo duže.

Oprane tegle stavite u rernu tako što ćete ih staviti na papirne ubruse u dva sloja na rešetke za rernu i ređati tegle na rešetke tako da se ne dodiruju.

Zatim podesite temperaturu na 130  stepeni Celzijusa i ostavite ih 20 minuta. Koristite rukavicu za rernu da uklonite tegle i stavite ih na toplotno otporan pleh da se ohlade.

Sterilizacija tegle u kipućoj vodi

Tegle možete sterilisati tako što ćete ih kuvati u vrućoj vodi 10 do 15 minuta neposredno pre nego što ih napunite hladnom vodom. Na ovaj način se uništavaju sve klice koje mogu izazvati kvarenje.

Sterilišite tegle u mašini za pranje sudova

Sterilizacija tegli u mašini za pranje sudova je verovatno najlakši metod i dobro funkcioniše ako imate dodatnu funkciju dodatnog grejanja na svom uređaju.

Uverite se da je mašina prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mašinu za pranje veša i pokrenite ciklus pranja, koji traje koliko i priprema džema. Izvadite tegle i stavite ih na čist, upijajući komad kuhinjskog papira da se osuše.

Sterilizacija tegli u mikrotalasnoj rerni

Ako želite jednostavnu i brzu sterilizaciju tegli, predlažemo da ih stavite u mikrotalasnu rernu. Potrebno je da uradite sledeće korake nakon kojih će vaše tegle biti spremne za upotrebu:

Najpre očistite i operite teglu, pa je stavite u mikrotalasnu i uključite „najjače“ na 30 do 45 sekundi.

Zatim ih stavite naopačke na komad upijajućeg kuhinjskog papira da se osuše. Dok sterilizacija tegli u mikrotalasnoj pećnici dobro funkcioniše, ne možete sterilisati metalne poklopce na ovaj način.