Znate li da prepoznate pokvarenu piletinu? Na tri stvari treba da obratite pažnju

author
Kreni zdravo
28. maj. 2024. 10:04
Hero section image
piletina
Pixabay | Pixabay

Piletinu jedemo veoma često, a pošto je najčešće kupujemo u supermarketima, nije neobično da nas ponekad neprijatno iznenadi miris ili, još gore, ukus pokvarenog mesa.

Osim što je neprijatno iskustvo, može potencijalno da izazove i bolest, pa je prepoznavanje pokvarene piletine još važnije nego što se čini.

Pre nego što čak i otvorite upakovane komade piletine, obavezno proverite rok trajanja odštampan na njemu, ako je istekao ili će uskoro da istekne, potražite svežije pakovanje. Ako nećete odmah da pripremite piletinu, zamrznite je kako biste izbegli kvarenje.
Postoji nekoliko pouzdanih znakova pokvarenog mesa koje možete lako da uočite, a ako još niste sigurni, nemojte da rizikujete i bacite sumnjivo meso, preporučuje portal Krenizdravo.hr. Da biste prepoznali pokvareno meso, dovoljno je da obratite pažnju na ove tri stvari.

Boja


Sveža piletina je svetlo roze boje sa belom masnoćom. Lagana promena boje je normalna zbog proteinskih reakcija, ali ne bi trebalo da vidite ništa sivo, zeleno ili žuto na mesu. Nakon termičke obrade, meso ne sme biti ružičasto.

Miris


Trula piletina emituje neprijatan miris, odnosno smrdi koliko je trula. Ne perite pokvarenu piletinu, već je bacite.

Tekstura


Sluzava i lepljiva piletina je takođe za bacanje. Sveža sirova piletina je uvek sjajna i čvrsta, pa nemojte jesti ni previše meko meso.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama