Kako da se rešite uraslih dlaka

Lifestyle 02. nov 202122:30 1 komentar
Shutterstock

Šta je dosadnije i bolnije od urasle dlake? Ako se brijete ili depilirate voskom, vrlo verovatno ste iskusili tu agoniju. Da biste saznali kako da izbegnete ožiljke od uraslih dlaka, treba da razumete šta su one i zašto se pojavljuju, piše Zadovoljna.rs.

Ovi dosadnjakovići ne samo da stvaraju bubuljice, nego za sobom ostavljaju i fleke, a kasnije i ožiljke. A to niko ne voli, piše Bustle, prenosi Zadovoljna.rs.

Pre nego što uđete u to kako da se rešite ožiljaka od uraslih dlaka,  trebalo bi da razumete šta uopšte uzrokuje probleme sa kožom. Dr Rejčel Mejman, doktorka medicine, sertifikovana dermatološkinja u Marmur Medical, objašnjava da urasle dlake nastaju kada dlaka ne uspe da raste svojim normalnim tokom kroz folikularni otvor, a zatim napolje i iznad površine kože.

Ove dosadne izbočine mogu da se pojave bilo gde da se obrijete, ali su češće prisutne kod ljudi sa kovrdžavom kosom ili na mestima gde se dlaka kovrdža i gde je gruba, što može biti stidna zona, bikini linija i pazusi kod nekih ljudi.

„Kada dlaka uraste u kožu ili unutar nje, telo reaguje na nju kao da je strani predmet“, objašnjava Mejman.

Ovo pokreće inflamatornu reakciju koja proizvodi simptome od bola do svraba, crvenila i/ili otoka. U većini slučajeva, upala proizvodi čvrstu ili gnojnu kvrgu koja se može i videti i osetiti. Štaviše, zapaljenje često ostavlja za sobom post-inflamatornu hiperpigmentaciju (tamne mrlje) – i ako je upala jaka, može doći do pravih ožiljaka.

Dakle, šta možete učiniti povodom toga? Počnite sa rešavanjem vaših trenutnih uraslih dlaka, zatim tretiranjem postojećih ožiljaka i hiperpigmentacije, i na kraju, preduzimanjem odgovarajućih koraka za sprečavanje uraslih dlaka i neprivlačnih tragova u budućnosti.

Izlečite sve postojeće urasle dlake

Prvi korak u otklanjanju ožiljaka je pravilno lečenje uraslina (ključna reč – pravilno).

„Kada se stanje ne leči i postane hronično, mogu se pojaviti ožiljci i hiperpigmentacija“, objašnjava dr Hup Mičel, dermatološkinja sa sertifikatom odbora i osnivač Mitchell Dermatology.

Ona kaže da grebanje ili stiskanje može dovesti do sekundarnih bakterijskih infekcija i ostaviti promenu boje ili hiperpigmentaciju za koju može biti potrebno mnogo meseci da se reši. A tokom perioda zarastanja, izbegavajte brijanje, pincete i depilaciju tog područja.

Ako osetite bilo kakvo crvenilo i bol, dr Elis Lav, doktorka medicine, dermatološkinja sa sertifikatom odbora iz Njujorka, predlaže da ga ublažite toplim oblogama, koje takođe mogu pomoći da se dlačice izvuku na površinu. Pored toga, Mejman predlaže korišćenje kreme od jedan odsto hidrokortizona kao tretmana mesta upale. Ali ako urasla dlaka zaista izaziva značajan bol i iritaciju, zakažite posetu svom dermatologu radi konsultacije.

Piling problematične regije

Ako već piling nije deo vaše redovne rutine nege kože, otkrivamo zašto treba da počnete što pre. Kako Mejman objašnjava, neke urasle dlake se javljaju zato što je folikularni otvor fizički blokiran, što dovodi do toga da folikul potpuno raste ispod kože. Da bi se uklonile mrtve ćelije kože koje začepljuju pore i višak masnoće na površini, te oslobodili dlake koje rastu ispod, Mičel predlaže da operete područje blagim sredstvom za čišćenje i radite piling zajedno sa toplom vodom nekoliko puta nedeljno.

Kada se urasla dlaka reši, nastavite sa pilingom kako biste sprečili da se pojave nove. Za prevenciju, Mejman preporučuje piling sa proizvodom koji sadrži sastojke koji ubrzavaju ćelijski obrt i smanjuju verovatnoću da se pore začepe mrtvim ćelijama kože i ostacima, kao što su alfa-hidroksi kiseline (na primer, glikolna kiselina) i beta-hidroksi kiselina (salicilna kiselina).

Ne samo da je piling ključan za lečenje i prevenciju uraslih dlačica, već može raditi i na poboljšanju ožiljaka zaostalih. Dr Lav kaže da će tamne mrlje od urastanja vremenom izbledeti, ali se proces može ubrzati upotrebom alfa-hidroksi kiselina i beta-hidroksi kiselina, kao i hemijskim pilingom u ordinaciji.

Izbledeti tamne mrlje određenim sastojcima

Na sreću, post-inflamatorna hiperpigmentacija koja je ostala od urasle dlake spontano će se rešiti bez ikakvog lečenja, kaže Mejman. Nažalost, to može potrajati nekoliko meseci do godinu dana. Da li možete da ubrzate taj proces? Ako je ožiljak koji imate više diskoloracija nego stvarni ožiljak, Mejman kaže da se može lečiti određenim proizvodima i sastojcima za negu kože.

Kao što je ranije pomenuto, Lav preporučuje alfa-hidroksi kiseline (za piling i izbleđivanje tamnih mrlja) i takođe predlaže da probate hidrohinon (za lečenje hiperpigmentacije). Mičel preporučuje i vitamin C koji posvetljuje kožu i poboljšava i sprečava pojavu pigmentacije. Drugi sastojci koje treba imati u svojoj rutini, prema Mejmanu, su retinol, niacinamid i koična kiselina, koji svi posvetljuju, regulišu tamne mrlje i post-inflamatornu hiperpigmentaciju i ujednačavaju ton kože.

Budite oprezni sa kućnim uklanjanjem dlaka

Urasline se često vezuju za brijanje i to s razlogom: nepravilno ili nasumično brijanje može vam ostaviti prilično bolnu iritaciju i urasle izbočine.

„Edukacija o tome kako se brijati, učestalost brijanja i minimiziranje iritacije je ključno za smanjenje pojave ovog stanja“, kaže dr Mičel.

Prvo: odabir pravih proizvoda i alata.

„Brijači sa jednom oštricom obično su najbolji jer omogućavaju ravnomerno brijanje duž površine kože. Krema za brijanje visokog kvaliteta će zaštititi kožu ispod i obezbediti kliznu podlogu kako bi se postiglo glatko brijanje“, objašnjava Lav.

Dr Mejman takođe naglašava važnost korišćenja kreme ili gela za brijanje, jer to smanjuje mikro-povrede kože koje mogu povećati rizik od urastanja i upale.

Nakon što nabavite prave zalihe, fokusirajte se na tehniku ​​brijanja. Nanesite kremu ili gel, a zatim počnite da se brijete u pravcu rasta dlačica, kaže dr Mičel. Redovno ispiranje brijača može potrajati malo duže, ali ovo nije korak koji želite da preskočite.

„Obavezno očistite sečivo nakon svakog poteza kako biste bili sigurni da je svaki potez maksimalno efikasan“, objašnjava dr Mejman.

Tako nećete imati potrebu da prelazite više puta, jer svaki prelaz povećava rizik od daljeg urastanja. Kada završite sa sesijom brijanja, ne čekajte predugo na sledeću.

„Zvuči kontraintuitivno, ali češće brijanje pomaže da se spreči urastanje dlačica. Ovo sprečava da dlaka raste dovoljno dugo da se uvije nazad u kožu“, kaže Lav.

Ako je depilacija voskom vaš izbor za uklanjanje dlaka, dr Lav takođe preporučuje da koristite nežni piling nekoliko puta nedeljno kako biste sprečili nakupljanje mrtvih ćelija kože. I baš kao kod brijanja, Lav kaže da birate kraće intervale između depilacije voskom kako biste sprečili da dlaka naraste dovoljno dugo da se uvije u kožu, što je posebno važno za one sa kovrdžavom kosom.

Isprobajte tretmane u ordinaciji

Prema dr Mejman, pravi ožiljci generalno zahtevaju tretmane u ordinaciji za neko primetno poboljšanje, a pravi tretman je određen tipom ožiljka. Za hiperpigmentaciju, imate mnogo opcija za tretmane u ordinaciji, od uređaja zasnovanih na svetlosti, kao što je intenzivna pulsna svetlosna terapija, do lasera za obnavljanje površine.

Ako ste isprobali sve proizvode za koje recept ne treba i uveli predložene izmene u rutinu brijanja, ali ne vidite poboljšanje ožiljaka od uraslih dlaka, konsultujte se sa profesionalcem.

„Ako se stanje nastavi, preporučujem da zakažete pregled kod dermatologa za opcije lečenja“, kaže dr Mičel.

Na kraju krajeva, samo zato što su urasle dlake uobičajene, ne znači da morate da ih trpite ako ne želite.

Komentari (1)

Vidi sve komentare