Namirnica koja može da spreči suze dok sečete luk

Lifestyle 11. jun 202408:10 2 komentara
Žena seče luk i plače
Shutterstock/eldar nurkovic

Luk je aromatičan i neizostavan deo mnogih jela, ali često njegovo pripremanje nije tako prijatno jer izaziva suze prilikom sečenja.

Sečenje luka može biti prilično neprijatno iskustvo jer izaziva peckanje i suzenje očiju, međutim, to možete sprečiti upotrebom limunovog soka.

Luk je aromatičan i neizostavan deo mnogih jela, ali često njegovo pripremanje nije tako prijatno jer izaziva suze prilikom sečenja. I dok svi tvrde da imaju najbolji trik da smanje suze prilikom sečenja luka, kuvari koriste još jednu kuhinjsku hranu.

Trik koji deli turska kuvarica Meliz Berg, poznata po nadimku Meliz Cooks na društvenim mrežama, a koju preporučuju drugi profesionalni kuvari, jeste upotreba limuna.

@melizcooks The most simple recipe; delicious, store-cupboard friendly, easy on the pocket, vegan AND gluten free. What a winner. My Baba’s Domatesli Pirinç Çorbası (Dad’s Tomato & Rice Soup). Full recipe on page 110 of #MelizsKitchen and on the @jamieoliver website as part of the Jamie Oliver Cookbook Club for the month of March – just google “Dad’s Tomato & Rice Soup” and it’ll be the first recipe that comes up! 🍅🍚🧅🌿🍋🙌🏼 #melizcooks #tomatosoup #ricesoup #pirinççorbası #tomatoes #tomato #rice #storecupboardsoup #storecupboardrecipe #storecupboardcooking #recipe #dinnerideas #recipeoftheday #simplerecipe #easycooking #simplecooking #familyfood #familyrecipe #simpleingredients #reels #recipereels #f52grams #veganrecipe #plantbasedrecipe #glutenfree #midweekmeals ♬ original sound – Meliz Cooks

Kao što se može videti na snimku pripreme jednog od njenih recepata za supu, Meliz pre sečenja luka prepolovi limun i namaže dasku za sečenje limunovim sokom.

Enzim koji uzrokuje da aminokiseline u luku izazovu osećaj pečenja dobro funkcioniše pri određenom pH opsegu. Kiselina poput limuna ili sirćeta će usporiti enzim koji dovodi do suza.

Usporavanje enzima luka koji izaziva suze ima još jednu prednost: održava netaknutom aminokiselinu koja daje luku njegovu sposobnost poboljšanja ukusa u receptu, prenosi Klix.ba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare