Kako da u kofer spakuješ sve što hoćeš bez gužvanja

Pakovanje, kofer, putovanje, stvari, prtljag
Shutterstock

Dolazi trenutak da nakon svega spakujemo kofer i odemo na zasluženi odmor, na kojem želimo da se osećamo potpuno sjajno u svojoj koži, da ne kažemo odeći, i posvetimo stvarima za koje smo tako strpljivo štedeli vreme. Ta slika se kvari ako na kraju shvatimo da ćemo leto provesti u izgužvanoj košulji ili da je omiljena večernja haljina “otpala” jer nije bilo mesta. Zato, ako još niste naučili trikove za pakovanje bez gužvanja – imamo nekoliko dobrih za vas.

Raspored slaganja

Teže, veće, manje osetljive stvari treba stavljati na dno (cipele, jakne, na primer), da ne pritiskaju ostale, a po završetku pakovanja treba popuniti sve praznine da odeća ne može da se tumba po koferu. Pre nego što počnete, napravite plan – izvucite odeću koju želite da ponesete, onda je „prepolovite“ izbacivanjem stvari koje vam zaista neće biti potrebne. Na primer, ako idete na letovanje, dovoljni su vam samo jedan deblji duks i farmerke ako se desi da zahladni, ali će vam sigurno biti potrebno više tanjih majica. Veš možete da pakujete u kese, pa u obuću, ako ćete tako uštedeti prostor, tu bar ne morate da razmišljate mnogo o gužvanju.

Urolajte odeću

Umesto da je slažete – urolajte odeću. Odeća se gužva trljanjem, što se može izbeći ako se sve mota jedno u drugo – motajte tako što ćete manje stvari staviti u veće i potom ih umotati zajedno. Osim toga, rolanje umesto slaganja odeće omogućiće vam više mesta u koferu, a važno je iskoristiti i sve moguće rupe u prostoru. Mana ove varijante je što nikad nećete moći da izvučete samo jednu stvar iz kofera, ali dobro, imate vremena, na odmoru ste.

Spakujte i peglu

Naravno da ne treba da vučete običnu peglu, uostalom, sigurno vaš odmor iz mašte ne uključuje znojenje nad daskom za peglanje. Ali u vašem koferu uvek ima mesta za Philips peglu za vertikalno peglanje, koju, osim što lepo staje u svaku torbu, možete da koristite brzo i lako, bilo kad i bilo gde – nije vam potrebna daska, jednostavno okačite stvar na ofinger i gotovo samo jednim prevlačenjem tkanina se izravnava. I najzgužvaniju košulju ispeglaćete za minut, a kad malo bolje razmislimo – kako god da se pakujete, ovakva pegla će vam dobro doći.

Papirne maramice

Jedan od trikova iskusnih putnika da između svaka dva složena komada odeće stavite po jednu veliku kozmetičku maramicu. Navodno, to smanjuje trenje i pritisak na odeću, što umanjuje i gužvanje. Umesto maramica, možete da postavljajte i kese između odeće ili da bar onu osetljivu stavljate u kese, na taj način ćete zaštiti stvari, mada bi to moglo da zauzme više prostora nego što ste planirali, a i nije baš ekološki.

Izbegavajte određene materijale

Ovo nije trik, sasvim je logično – treba birati garderobu od tkanina koje se manje gužvaju, a izbegavati lan i keper materijal. Mada, kako kad je leto?