Kako je izmišljeni Grk, „heroj“ bombardovanja SRJ, zbunio takmičara u kvizu

Lifestyle 04. okt 202213:56 9 komentara
RTS/screenshot

Najpoznatiji Grk, koji ne postoji van interneta i mimova, Stefanos Panajotis, uspeo je da se pojavi i u poslednjij epizodi kviza "Potera".

Takmičar je dobio pitanje: Kako se zove kapetan grčke mornarice, osuđen na kaznu zatvora zbog odbijanja da učestvuje u NATO agresiji na SRJ 1999?“

U ponuđenim odgovorima našli su se Stefanos Panajotis, Marinos Ricudis i Jorgos Kirjakos.

Kao iz topa takmičar je odgovorio pod A – Stefanos Panajotis, jer mu je ime mnogo puta pominjano na društvenim mrežama.

Nažalost, odgovor je bio pogrešan, pošto je u pitanju Marinos Ricudis.

Naime, Marinos Ricudis je bivši kapetan Grčke ratne mornarice, koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, i suđeno mu je pred vojnim sudom. Sud u Pireju osudio ga je na dve i po godine zatvora. Njemu su ukazane brojne počasti u Srbiji, odlikovao ga je Sinod SPC, na Droćolu u Beogradu postoji mural sa njegovim likom i rečima „da kao pravoslavac ne može da učestvuje u napadu na bratski narod“.

Sa druge strane, Stefanos Panajotis, koji je izmišljen za prikupljanje lajkova na društvenim mrežama, više puta je „umirao“ u poslednjih nekoliko godina. Njegovo „herojstvo“ je uvek stavljano u kontekst neke patriotske priče, pa je tako „blokirao aerodrom, „sprečio poletanje NATO aviona“, a do dana današnjeg „nijedna naša vlast mu nije zahvalila“.

Međutim, muškarac koji na fotografiji grli dete niti je Panajotis, niti je preminuo. U pitanju je Vanđel Dule, albanski državljanin grčkog porekla, rođen 1968. na jugu Albanije. Predsednik je stranke Jedinstvo za ljudska prava od 2002. godine.

Ova „zamka“ na kojoj je pogrešio nije mnogo uticala na takmičara, koji se odlično pokazao u nastavku kviza.