Kako sprečiti isušivanje kose tokom leta?

Lifestyle 17. jul 202116:33 1 komentar
Kosa, kovrdže, lokne, frizure, devojka
Shutterstock

Leto je prilično izazovno razdoblje, kako za kožu, tako i za kosu. Kako bi kosa ostala zdrava i sjajna, potrebno joj je pružiti pojačanu negu, a postoje i odlični mali trikovi koji će je zaštititi od dodatnog isušivanja. Visoke letnje temperature nećete moći u potpunosti da pobedite, ali uz ove savete zadržaće zdrav izgled.

Jaki UV zraci i hlor čine leto posebno izazovnim razdobljem za vašu kosu. Ovi spoljni uticaji mogu vašu kosu da za tren oka učine lomljivom i suvom. Kako biste se suprotstavili njihovim uticajima i kosi vratili preko potrebnu hidrataciju, svakako pripazite da vaša rutina nege kose bude prepuna hranjivih proizvoda, a sigurno će vam dobro doći i nekoliko korisnih saveta stručnjaka.

Da li je vaša kosa isušena?

Entoni Kol, vodeći stručnjak u Sebastian Professionalu objašnjava da hidrirana kosa počinje u temenu. “Sebum na vašem temenu prirodni je regenerator koji zadržava vlagu. Kod ravne kose sebum lako dospeva s vlasišta na pramenove održavajući ih hidrantnim. Međutim, kod talasaste i kovrdžave kose sebum se obično zadržava na vlasištu zbog lokni i kovrdža. Upravo zbog toga talasastoj i kovrdžavoj kosi treba najbolja moguća nega temena kako bi se ta ulja mogla kretati niz pramenove kose, prirodno hidrirajući kosu”, rekao je.

Kako kosa podnosi leto?

“Kosa fine teksture postaje gruba i lomljiva na dodir. Slojevi kutikule lagano se podižu i vlaga izlazi mnogo sporije nego kod srednje i grube teksture”, kaže Robin Gruver, stručnjak za kosu i frizer African Pride. Upravo to povećava rizik od lomljenja, neurednog kovrdžanja i mršenja kose. Talasasta kosa sklona je kovrdžanju, posebno u vrućim i vlažnim uvjetima kada pramenovi postanu porozni i vlaga isparava. “Kovrčava i talasasta dehidrirana kosa podložna je ozbiljnom lomljenju”.

Izbegavajte proizvode na bazi soli

Jedan od ključnih koraka za zaštitu kose od isušivanja je minimiziranje upotrebe bilo kakvih električnih alata za stilizovanje kose, ali i proizvoda koji podstiču dehidraciju, počevši od svih proizvoda koji sadrže so. Možda to zvuči pomalo nelogično, jer leto često povezujemo sa slanim morskim vazduhom, ali taj sastojak upija vlagu.

“Šamponi za suvo pranje kose vrlo često sadrže so, a upravo taj sastojak treba izbegavati leti. Na temenu će već biti veća količina soli zbog znojenja, plivanja i drugih letnjih aktivnosti. Vrlo je važno usresrediti se na okolinu vlasišta”, kaže Kol.

Isprobajte hidratantne šampone

Stručnjaci se slažu da je najbolji način održavanja vlažnosti kose tokom leta unošenje dovoljno vlage i ulja u dnevnu rutinu nege kose. Dobar izbor je hidratantni šampon koji sadrži mešavinu bilja i ulja nužno potrebnih za oporavak, negu i pomlađivanje kose. Prilikom šamponiranja kose svakako vodite računa da dobro našamponirate i sam koren kose. Kole savetuje da na samom početku pranja kose šampon nanesete na vrhove prstiju i da ga nežno umasirate u vlasište, pre dodavanje vode.

“Bez obzira koji tip kose imate, na vlasištu se može nakupiti sebum i trebalo bi dobro da pazite da ga očistite. Takođe je kosu preporučljivo oprati svaku put nakon što se dobro oznojite. U protivnom kosa bi se zbog znoja mogla jako isušiti”, kaže Kole.

Još jedan odličan trik je da, ako imate farbanu kosu, naizmenično koristite hidratanti i proteinski šampon. Na taj način dobićete najbolje od oba proizvoda. Prilikom pranja kose smenjujte ta dva proizvoda. Prema rečima stručnjaka, ovaj postupak može ojačati sve tipove kose.

Koristite regeneratore koji se ne ispiraju

Regeneracija kose vrlo je važna kako pod tušem, tako i izvan njega za one sa dužim loknama. Kod kovrdžave kose vrlo je važno koristiti regeneratore koji se ne ispiraju. Zbog kovrdža potrebni nutrijenti i hranjivi sastojci ne dospevaju niz celu dužinu vlasi pa su regeneratori koji se ne ispiraju sjajno rešenje koje štiti i pomaže kosi da zadrži vlagu, piše Tportal.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare