Kako su deca odgajana 80-ih i 90-ih: Pravo je čudo koliko je danas sve drugačije

Lifestyle 02. okt 202310:12 41 komentara
bebe, odgajanje, devedesete
Lyudmila2509/Shutterstock

Odgoj dece se danas umnogome razlikuje od onoga kako je to izgledalo pre tridesetak godina.

Popularnu mrežu TikTok preplavili su snimci iz osamdesetih ili devdesetih godina. Međutim, ljudi su bili u čudu kada su videli koliko su roditelji bili drugačije informisani pre digitalnog doba.

Korisnica TikToka nadimka Rejčel podelila je video u kojem je pokazala čime ju je majka hranila samo nekoliko sati nakon porođaja 1986.

„Ne, to nije obična voda, to je voda sa šećerom“, otkrila je Rejčel na pitanje fanova da li je moguće da joj je mama davala vodu.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji deca koja doje do šest meseci ne treba da piju vodu, štaviše, ona može da bude opasna za njih. Današnje smernice navode da bi bebe trebalo da piju samo majčino ili adaptirano mleko najmanje šest meseci. Takođe, šećer treba izbegavati tokom prve dve godine života jer je “konzumiranje pića zaslađenih šećerom povezano s povećanim rizikom od prekomerne težine ili gojaznosti”.

Rejčel je podelila još jedan video, u kojem je pokazala kako je izgledala njena dečja soba, odnosno dečji krevetac. Dok ona kao beba leži na leđima, okružena je jastucima i plišanim igračkama, na šta Američka pedijatrijska akademija danas često upozorava roditelje.

„Ćebad, jastuci, plišane igračke, ograde od tkanine i druge mekane predmete držite van prostora za spavanje“, kažu i dodaju da je to nužno kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta, koji je vodeći uzrok smrti u tom dobu.

Pirinčane žitarice postale su tema još jednog kontroverznog videa, koji je podelio korisnik imena Vaughn. Njega je majka u snimku iz 1990. hranila pirinčanom kašicom. On je tada imao samo mesec dana, a jeo je u ležećem položaju.

U videu se može čuti kako Vaughnova mama citira časopis za roditelje koji savetuje starteljima da bebe ne hrane čvrstom hranom na bočicu, već kašikom.

„Tvrđe stvari jedu se kašikom“, citirala je.

Poslednjih 20 godina preporučuje se da se bebe ne hrane čvrstom hranom pre navršenih šest meseci.

„Pravo je čudo da je iko od nas preživeo“, komentarisao je jedan korisnik TikToka, piše kilx.ba.

Takođe, ukoliko beba ne spava dobro noću i često se budi, verovalo se da je gladna pa su majke pred spavanje u mleko dodavale mleveni keks kako bi pojačale večernji obork. Danas se ova praksa takođe ne preporučuje.

Šta vi pamtite iz vašeg detinjstva što je danas nezamislivo? Pišite nam u komentarima.